BiH

BEZ PROMJENE USTAVA Čović poslao prijedlog: Izbor člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata iz tzv. trećeg entiteta

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon današnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) potvrdio da je ostalim koalicionim partnerima u državnoj vlasti poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona na osnovu dogovora sastanka koji su održali.

Taj prijedlog je uputio predsjednicima SDP-a, NiP-a, NS-a i SNSD-a.

Ukazao je da se te predložene izmjene odnose na Centralnu izbornu komisiju (CIK), izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tehnička izborna pitanja.

Potom se osvrnuo na prijedlog izmjena članova Predsjedništva BiH.

“Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije 10 dana s kolegama iz Trojke pod uslovom da se ne može promijeniti Ustav, a teško da imamo ambijent dvotrećinskih većina – ne mijenjajući ustav da napravimo promjene koje će odraziti odnos da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu. Ništa se ne mijenja u Republici srpskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu kategoriju. To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Kanton 10 (Livno) i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu. Ima jedan dodatni uvjet da se eliminira mogućnost da se sa 99 posto nečijih drugih glasova bira hrvatski član Predsjedništva”, obrazložio je Čović.

Najavio je da će se pokušati do kraja februara usvojiti taj zakon.

Na vrh