Politika

Bešlagić: Rudnik ne hrani ni rudare, kako će hraniti državu?

Generalni štrajk rudara u Rudniku uglja Kreka, koji je počeo danas, samo je jedan u nizu detalja koji govori o pogrešnim smjernicama energetske politike Vlade Federacije Bosne i Hercegovine – istaknuto je u saopćenju Naše stranke (NS), u kojem napominju i to da Vlada FBiH ugalj vidi kao jedan od glavnih potencijala razvoja države, dok rudari kao razlog svog štrajka navode glad.

– Ugalj očigledno nije dovoljan ni da prehrani njegove proizvođače, a kamoli da se njime gradi država. Postojeći rudnici uglja upitne su održivosti. Tu se ne radi samo o rezervama uglja s kojima BiH raspolaže već i o činjenici da duguju iznos od 390 miliona KM Poreznoj upravi FBiH – kazao je Selim Bešlagić iz NS-a.

Zbog toga, smatra on, svaka strategija održivog razvoja mora poći od konsolidacije rudnika i procjene dalje isplativosti ulaganja u rudna bogatstva.

– Rudarima je neophodno ispuniti zahtjeve jer ne traže ništa što im nije obećano. Jednako je važno da ih im se prestane lagati o održivosti i isplativosti dugoročne eksploatacije uglja zarad jeftine, a očigledno neuspješne kupovine socijalnog mira – mišljenja je Bešlagić, saopćeno je iz Naše stranke.

Na vrh