Aktuelno

Bellingcat: Rusija bi mogla u Ukrajini zamrznuti rat u narednih 10 dana umjesto da ga okonča

Međunarodna nezavisna istraživačka mreža Bellingcat osnovana u Britaniji sa sjedištem u Nizozemskoj zaključila je da bi Rusija u veoma doglednom trenutku mogla zamrznuti rat u nekoj fazi radije nego da ga formalno okonča, prenosi Ukrinform.

Istraživački novinar Bellingcata Hristo Grozev vjeruje da će Rusija pokušati da “zamrzne” rat u nekom trenutku, možda već i naredne sedmice, a da zapravo ne objavi njegov formalni završetak. Novinar je komentirao trenutni razvoj situacije na ratištu u Ukrajini govoreći u emisiji Batsman na YouTube-u.

 

– Bojim se da će doći period kada neće biti jasno da li je rat završen ili ne, ali više neće biti krvoprolića. Mislim da se približavamo tom trenutku – rekao je Grozev.

On navodi da očekuje da se to dogodi u narednih maksimalno 10 dana jer pozicija Rusije slabi ,,i oni to znaju”.

 

– Biće im korisnije da ne kažu da je rat gotov jer će morati priznati da su ga izgubili, nego će se ipak odlučiti da ga drže ‘zamrznutim’ u nekoj fazi – rekao je Grozev.

Grozev naglašava da će Rusija okončati rat samo u slučaju da uspije promijeniti režim u Ukrajini, kada na vlast instalira ‘novu političku elitu’.

Rusija je 24. februara, po naredbi predsjednika Vladimira Putina, započela invaziju na Ukrajinu. Već šesti dan zaredom, ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, a njihovi projektili ciljaju i na stambene blokove u ukrajinskim gradovima.

Na vrh