Na te priče Gutić kratko i jasno kaže: “Ne, hvala”.

– Smatram da SDA ima dovoljno kadrova koji mogu odgovoriti zadatku vođenja vlade. Mislim da čelni ljudi stranke trebaju preuzeti odgovornost u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Zašto ne bi neko ko je u užem rukovodstvu stranke bio mandatar – kaže Gutić.

O smjeni Vlade TK na čijem je čelu bio Kadrija Hodžić iz Socijaldemokratske partije (SDP) Gutić kaže da nije odgovorila zadatku.

– Osnovna njihova svrha bilo je kadroviranje, raspodjela plijena u javnim ustanovama i institucijama, gdje su uspjeli da uhljebe više od 500 ljudi. Očekujem da će nova Vlada biti formirana brzo i da će se konačno početi baviti konkretnim problemima na principu ravnomjernog razvoja – kaže Gutić.

Kadrija Hodžić je, ističe Gutić, najgori premijer koji je radio u najboljim uvjetima.

 

– Imao je naslijeđeni suficit, pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 39 miliona KM, a pored toga je uspio biti najgori premijer TK u historiji – navodi Gutić.

Novu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrata BiH (SD BiH) te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić i zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) Jasmina Lugavić.

 

O odalsku jedne zastupnice iz PDA Gutić kaže da je to proces koji se dešava duže vrijeme.

– Mi smo kroz duži vremenski period napravili nekoliko važnih poteza. Preuzeli smo kontrolu nad Rudnikom mrkog uglja Banovići, pobijedili smo na izborima u Banovićima i formirali većinu u Općinskom vijeću bez PDA, potom su uslijedile sankcije američkog State Departmenta (Mirsadu Kukiću, predsjedniku PDA, op. a.) i sada smo srušili Vladu TK u kojoj su kadrovi PDA bili perjanice. To je demontaža jednog sistema koji je građen 30 godina i koji se ne može srušiti preko noći. Smatram da će PDA nakon narednih Općih izbora postati zanemariv faktor – zaključio je Gutić.