BiH

Bećirović sa Schmidtom: Deklaracija ‘svesrpskog sabora’ opasna ne samo za BiH, već i za cijelu Evropu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Bilo je riječi o aktuelnim političkim, sigurnosnim i drugim izazovima u Bosni i Hercegovini i regiji, s posebnim osvrtom na antidaytonske i antiustavne aktivnosti organa vlasti bh. entiteta Rs.

Bećirović je tokom višesatnog razgovora u OHR-u još jednom argumentirano upozorio na opasan sadržaj i posljedice deklaracije tzv. svesrpskog sabora.

– Jedan od opasnih aspekata ove deklaracije je i institucionalizacija odnosa države Srbije i jedne administrativne jedinice u drugoj državi.

Najava početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidaytonske deklaracije je ulazak pripadnika Vojske Srbije na teritoriju nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine.

Deklaracija je opasna ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijelu Evropu, jer ruši temeljne principe na kojima počiva i Evropska unija.

Nema nikakve sumnje, deklaracija tzv. svesrpskog sabora ugrožava mir u regiji, međunarodno pravo i temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

Realizacija ove deklaracije značila bi potpunu destabilizaciju Bosne i Hercegovine i regije. Zato je nužno da međunarodna zajednica konkretnim potezima zaustavi njenu implementaciju – rekao je, između ostalog, Bećirović.

Visoki predstavnik Schmidt istakao je da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da je neupitan suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da su nedopustivi udari na Daytonski mirovni sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, kao i da će svi oni koji to budu činili snositi posljedice.

Bećirović je poručio da strateški partneri iz međunarodne zajednice moraju ozbiljno shvatiti prijetnje miru i ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, kako ne bi došlo do destabilizacije u cijeloj regiji.

Istakao je da OHR, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini, EUFOR, NATO i države svjedoci Daytonskog mirovnog sporazuma, imaju sve potrebne mehanizme da osiguraju provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma i očuvanja mira.

Na vrh