Nekategorisano

BBC – Snimak koji je emitovala “Rusija24” je lažan

Ruski državni kanal ‘Rosija24’ danas je prikazao video snimak s logom BBC-ja u kojem se tvrdi da su Ukrajinci raketirali željezničku stanicu u Kramatorsku, objavio je BBC na svom portalu.

BBC je danas potvrdio da je video s njegovim logom u kojem se navodi da je prošlonedjeljni raketni napad na željezničku stanicu izvela Ukrajina lažan.

Snimak daje lažni utisak da je BBC potvrdio da su ukrajinske oružane snage ispalile projektil koji je ubio desetine ljudi u Kramatorsku.

– BBC nije proizveo taj video, a naša istraga o napadu je u toku. Još uvijek nije bilo moguće provjeriti izvor projektila – navela je britanska medijska kuća.

Čini se da je snimak nastao na pro-ruskim profilma na društvenoj aplikaciji Telegram, ali se proširio na Twitter, Facebook i YouTube.

Također je emitiran na ruskoj državnoj televiziji.

– Neujednačena upotreba jezika, pravopis koji ne koristi BBC, način na koji je napisano prezime Zelenski i korištenje snimka mrtvih tijela ukazuju na to da je video lažan – navodi se u odgovoru redakcije BBC-ja.

Uredničke smjernice BBC-ja ograničavaju upotrebu takvih slika bez jakog opravdanja, a uvijek im prethodi upozorenje.

Njihov ured za medije je naglasio da “BBC poduzima mjere da se video ukloni. Pozivamo ljude da to ne dijele i da provjere vijesti na web stranici BBC News.”


Komentari

Na vrh