BiH

BBBB se vraćaju sa interaktivnom epizodom o bh. izborima

U klimaksu najsurovije političke kampanje, na dan održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2. oktobra, kolektiv Helem Nejse emitirat će premijernu epizodu druge polovice ovogodišnje sezone animiranog serijala Bruca Braca Bruda Brada.

Prva od četiri epizode nosi naslov “Glas” i bit će nešto uistinu posebno. Radi se o interaktivnoj animiranoj epizodi; po principu koji je popularizirao serijal Black Mirror sa specijalnom epizodom Bandersnatch, gledatelji će imati priliku sami odlučiti ishod izborne noći.

Za razliku od ranijih epizoda koje je Helem Nejse objavljivao na BBBB Youtube kanalu, epizoda sa temom izbora će biti premijerno prikazana na web stranici bbbb.ba.

Interaktivna epizoda “Glas” bit će emitovana premijerno na bbbb.ba
Epizoda “Glas” predstavlja dio interaktivnog sadržaja stranice bbbb.ba. Kreatori serijala Bruca Braca Bruda Brada omogućili su posjetiteljima stranice ulazak u “paralelni birački univerzum” u kojem mogu učestvovati u alternativnom biračkom procesu.

Na stranici je moguće kreirati izgled i program kandidata i partije, te čak stupati u koalicije sa drugim korisnicima stranice.

Uz karakterističan apsurdni humor koji jezivo podsjeća na grotesknu bh. realnost, Helem Nejse pokušava podići društvenu svijest o izbornom procesu u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina je “zemlja kandidata”, a njena politika “sportska disciplina” za kriminalce, bezidejne karijeriste i kabadahije kojima izborna godina daje na bitnosti uprkos nesposobnosti. To je pogotovo jasno za vrijeme predizborne kampanje, kada se truli ideali i laži izlažu na štandovima pijace političkog marketinga. Epizoda “Glas” i proces alternativnih izbora pokazuju naš stav o teroru predizbornog septembra”, naglasili su Helem Nejse.

Helem Nejse će se 1. oktobra, na dan predizborne šutnje, od 12 do 15 sati družiti sa fanovima grupe i animiranog filma ispred Gradske tržnice u Sarajevu.

Komentari
Na vrh