News

Banovići, grad s uzvičnikom: Građani platili 13.000 KM table sa pravopisnom greškom

Platforma za progres, Općinski odbor Banovići, građanima Banovića se obratio novogodišnjim pismom koje prenosimo u cjelosti:

Dvijehiljadedevetnaesta godina bila je možda najtužnija godina ikad za Banoviće, za to nekad atraktivno mjesto stanovanja, simbol multietničnosti i demokratije. Zasnovano na radu, na radničkoj solidarnosti, kulturi rada, danas je ono jedina općina u cijeloj tuzlanskoj regiji koja važi za apsolutno nepoduzetnu i neosjetljivu na potrebe savremenog tržišta. Nepodsticajno okruženje svelo je lokalnu privredu na banovićki Rudnik, gigant koji zapošljava cca. 3.000 ljudi i tek ponekog odvažnog poduzetnika, ugostitelja, prevoznika ili pružatelja druge neophodne usluge koji posluje s minimumom profita i vrlo nedovoljnom dobiti za investicije i značajnije zapošljavanje.

U Banovićima nema velikih događaja. Nema kulture. Nema kina, pozorišta, koncertne dvorane. Gradska biblioteka jedini je kulturni ambijent koji okuplja umno slobodne, na rijetkim promocijama knjiga čitalačku publiku i djecu na kreativnim radionicama. Jasan su dokaz da oni koji čitaju nisu još mentalno skučeni i porobljeni.

Ostali šute. Rade. Ili ne rade. Šute. I spavaju.

U četvrt vijeka stagnacije, od završetka agresije do danas u Banovićima su privatizovana javna preduzeća, ustanove, udruženja. Privatizovana na način da njima upravljaju članovi nekoliko porodica iz svih generacija. Prilično moćni oni kreiraju imidž Banovića i izvan ove općine. Zahvaljujući njima danas ćete vrlo teško naći bilo koga izvan Banovića ko o ovom mjestu zna ponešto lijepo. Ukucate li u najveću internetsku tražilicu, Google, pojam Banovići, izaći će vam samo najgori naslovi. Samo prepucavanja lokalnih političkih moćnika i asocijacije na kriminal, korupciju, nepovjerenje, netransparentnost. Poneka vrlo rijetka priča, koju pričaju lokalne patriote i kreativci. A njih je ovdje sve manje.

Ova općina se nije potrudila da izgradi imidž sredine za zdrav život. Njeni lideri su nedostupni za građane. Nedostupni za javnost. Nedostižni za medije. Neopravdano odsutni iz stvarnosti u kojoj žive. Apsolutno otuđeni od svojih sugrađana i ostataka svijeta. Osim kad traje predizborna kampanja, kad obećavaju i traže. Uslovljavaju i prijete. Dijele nas na ove i one.

Nakon izbora, hronična amnezija. Obećanja ludom radovanja.

Umjesto toga imamo sve lošiji standard. Sve manje nade u promjene. Omladinu koja se masovno seli odavde. Cijele generacije Banovićana koje danas žive u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Konjicu, Visokom, Goraždu, a od prošlih izbora do ove izborne godine masovno emigriraju u zemlje zapadne Evrope. Društvene mreže pune su pozdrava sa novih adresa na kojima su se smjestili naši najvrijedniji, najpametniji, oni koji su mogli da budu korisni ovdje. Da svojim znanjem, energijom, snagom, da sa svojim porodicama pokrenu Banoviće iz duboke depresije u koju su zapali unazad 25 godina.

Za njima se ne okreću zvaničnici, rođaci, prezimenjaci. A za njihov povratak, za sve one koje sa sobom ovamo dovedu postavili su jasan znak upozorenja. Sa svih strana, na ulazu u grad. Dobrodošlica sa uzvičnikom, znakom povišenog tona, opasnosti. Prijetnje. Znakom interpunkcije postavljenim nakon zadrške, iza riječi Dobrodošli.

U zvaničnom pojašnjenju koje je iz Općine Banovići stiglo kao odgovor na upit Općinskog odbora Platforme za progres Banovići, kažu da su table s porukom Dobrodošli, očiglednom pravopisnom greškom – praznim interpunkcijskim mjestom iza i znakom uzvika izrađene kao dio projekta postavljanja saobraćajne i turističke signalizacije koju je realizovala firma Timing doo Tuzla. Ovaj posao građani Banovića platitli su nešto više od 13.000 maraka.

Projektnu dokumentaciju obezbijedio je Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma, a nadležna općinska Služba za opću upravu, geodetske, imovinsko pravne poslove i katastar Općine Banovići nema informaciju da li je na izradi ovih važnih poruka koje šalju info table angažiran lektor ili lingvista.

Kao odgovorni građani Banovića upozoravamo općinsku upravu Banovića da je pravopisno neispravna poruka na ulazu u Banoviće sa svih strana, iz pravca Živinica, iz pravca Lukavca i iz pravca Zavidovića sramota za sve nas pismene koji svakdnevno prolazimo pored ovih tabli dobrodošlice. A naročito je sramotna za sve građane Banovića iz konteksta čitanja svih koji bilo kojim povodom dolaze u Banoviće iz drugih sredina ili prolaze kroz našu općinu. Na kraju razmislite kakva je to tek poruka onima koji su otišli iz Banovića i za koje se nadamo da će se jednom za stalno ili barem povremeno vratiti.

Nije pravopisno neispravno da iza poruke Dobrodošli stoji uzvičnik, ako zbog bilo čega želite naglasiti ovu riječ izvan rečenice, ali je neopravdano za između ove riječi i uzvičnika stoji interpunkcijski razmak. U doba digitalizacije i digitalno štampane signalizacije mora biti jasno da se znakovi interpunkcije (.,;:!?) kucaju neposredno iza posljednjeg slova u riječi, a iza njih se ukoliko se rečenica nastavlja kuca jedan razmak.

Pozivamo članove nadležne komisije koja je pustila u upotrebu sporne table da u skladu s profesionalnim standardima lingvističke struke iskoristi garantni rok i ispravi ovu nepravilnost. Ili da u potpunosti izbriše uzvičnike koji su općeprihvaćeni simboli za opasnsot i upozorenje na opasnost. Uzvičnike, koji se metaforično tumače kao prijetnja za one kojima šalju poruku.

Postavljanje ovih pravopisno i simbolički spornih tabli na ulaz u grad smatramo karikom u nizu neodgovornih poteza površne općinske uprave među kojima su i parking aparati na neasfaltiranim površinama uz javne objekte. Zatim kažnjavanje vlasnika automobila za parkiranje u ulicama koje nemaju dovoljno parking mjesta za stanare. Tu je također rezanje i devastacija asfaltiranih površina radi instalacije novih rasvjetnih stubova bez vraćanja trotoara i cesta u prethodno stanje, onda asfaltiranje puteva u širini biciklističkih staza, te nedovršene dionice na asfaltiranim relacijama koje su nekad spajale puteve, a sad su slijepe ulice.

Godina iza nas u Banovićima je bila tmurna i teška. Godina nezadovoljstva. Svađa. Podjela. Previranja. Protjerivanja za nekolicinu nepoželjnih osoba. Godina koju ćemo pamtiti po štrajku rudara, naše najvažnije radničke klase. Godina prinudnih, sudskih, retroaktivnih naplata komunalnih naknada za gradsko građevinsko zemljište za vlasnike nekretnina koje ne plaća ostatak Bosne i Hercegovine. Godina nelegalnih parking instalacija. Godina ružnih poruka i nikad lošijeg imidža naše općine unutar i izvan nje.

A pred nama je 2020. godina koja može donijeti promjene. Na svakom planu. Ukoliko budemo bili pametni i razmišljali svojom glavom, a ne onako kako nam drugi kažu.

Sretno vam sugrađani, gdje god da ste – saopšteno je iz Platforme za progres OO Banovići.

Na vrh