Eventi

BALET NA LEDU – “Krcko Oraščić” na ledu zadivio Banjalučane, za predstavu u dvorani Mejdan ima još ulaznica u prodaji

Poznato djelo izvedeno je u dva čina, a baletni ansambl je izuzetnom muzikom, dinamične i ekstremne emocije prenio i na publiku, koja nije štedjela aplauze

 

Ansambl Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga izveo je sinoć  u prepunoj Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci, baletsku predstavu na ledu “Krcko Oraščić” Petra Iljiča Čajkovskog.
Ulaznice za ovaj spektakl na ledu, unaprijed su bile rasprodane, tako da se u dvorani tražilo i mjesto više.
Poznato djelo izvedeno je u dva čina, a baletni ansambl je izuzetnom muzikom, dinamične i ekstremne emocije prenio i na publiku, koja nije štedjela aplauze.
Gracioznost klizača, maštovita kostimografija i scenografija, specijalni efekti, vještine svjetskih umjetnika plesa na ledu uz bezvremensku muziku Čajkovskog, omogućilo je Banjalučanima uživanje puna dva sata u prvoklasnom umjetničkom događaju koji oduševljava publiku širom svijeta. Nije ni čudo, budući da je u 125 godina od praizvedbe ovo danas jedan od najpopularnijih i najizvođenijih baleta.

 

 
Oko 30 igrača Ruskog državnog baleta posjeduje titulu majstora sporta Rusije, a pored toga morali su da zadovolje visoke standarde u koreografiji, gracioznosti i umjetničkom pristupu pokretu.
Nakon cjelodnevnog pripremanja leda, maestralni Rusi mogli su pokazati zašto su najbolji, a kako tvrde čak i najiskusniji baletani i klizači, gotovo je nemoguće igrati balet na ledu, te je ansambl iz Sank Peterburga jedan od rijetkih u svijetu koji je uspio u tome.
Sve je praćeno pod budnim okom Konstantina Rasadina, koji je zaslužan za ovo remek-djelo. Ruski umjetnik i bivši solista čuvenog Marinski baleta u svojoj bogatoj biografiji ima i saradnju sa baletskim legendama kao što su Rudolf Nurejev i Mihail Borišnjikov.
Banjalučani su i prošlu godinu ispratili ovakvim spektaklom i to sa najpoznatijim djelom Čajkovskog, predstavom “Labudovo jezero”, a nadaju se da će još sličnih umjetničkih atrakcija dolaziti u BiH.
-Sve je bilo tako bajkovito i nestvarno, zaista sam uživala. Svaki pokret je usklađen, vidi se da je mnogo uloženo i vremena i truda, divim se tim ljudima, a vjerujem i ostali posjetioci, aplauz je sve rekao. Nadam se da ćemo imati priliku  češće uživati u ovakvim kulturnim dešavanjima, potrebno nam je to, istakla je Sanja Aleksić, jedna od posjetilaca večerašnjeg spektakla.
Ruski državni balet na ledu osnovao je Konstantin Bojarski 1967. godine, a do sada su imali vise od sedam hiljada nastupa širom svijeta.

 

 

U subotu će i Tuzlaci imati priliku da uživaju u ovom veličanstvenom djelu, a ulaznica još uvijek ima u prodaji.

 

(BLIN MAGAZIN/Ljiljana Krulj)

 

Na vrh