Sport

Atletski trening za učenike OŠ „Tušanj”

Nakon  jučerašnje organizacije Prvenstva osnovnih i srednjih škola grada Tuzle koje je održano na stadionu  „Tušanj”kojeg je realizovao AK „Sloboda-Tehnograd”, danas smo održali i atletski trening sa učenicima OŠ „Tušanj”. Već drugu godinu, učenici ove školske ustanove svoj sportski dan organizuju na pomoćnom terenu  i atletskoj stazi stadiona Tušanj.

Sa učenicima od I-IV razreda  odradili  smo vježbe koordinacije, eksplozivnosti i brzine, dok su učenici od V-IX razreda uz atletske programe radili i odbojkaške i nogometne treninge.

Tusanj 7

Da su direktorica OŠ „Tušanj”,g-dja Amela Sinanović sa  učiteljicama  i nastavnicima/cama  ove  ustanove prepoznale značaj fizičke aktivnosti dovoljno govori činjenica da je preko 800 učenika danas  uživalo na sportskim terenima stadiona „Tušanj”. Evo samo nekoliko  pokazatelja koliko program „Dječija atletika” i fizička aktivnost  djece  može unaprijediti njihov pravilan ras i razvoj:

1 Poboljšava koncentraciju – Fizička aktivnost povećava dotok krvi u mozak, a na taj način i dotok kisika i glukoze, potrebne za bolju koncentraciju i fokus.

  1. Poboljšava pamćenje i vrijeme reakcije. Kada su aktivna, djeca brže reagiraju i bolje pamte. Oni s boljom kondicijom lakše i brže rješavaju kognitivne zadatke.
  2. Podiže akademske rezultate. Vježba potiče rast i razvoj moždanih stanica, istovremeno otvarajući nove kapacitete za učenje.
  3. Potiče kreativnost. Djeca koja su fizički aktivna imaju veću kognitivnu fleksibilnost i razmišljaju kreativnije i originalnije.
  4. Potiče snagu, fleksibilnost i izdržljivost – Djeca koja redovno vježbaju izdržljivija su, fleksibilnija i snažnija, kako fizički, tako i psihički.
  5. Bolji san – Samo pola sata fizičke aktivnosti dnevno utječe na bolji san svakog djeteta.
  6. U zdravom tijelu, zdravi duh, vrijedi za već navedene prednosti svakodnevne vježbe kod djece. Međutim, fizička aktivnost značajno utječe i na zdravu težinu, zdravlje kostiju, motorički razvoj i kardiovaskularno zdravlje.
  7. Bolji imunitet. Redovita fizička aktivnost potiče tijelo da se brže i lakše riješi nakupljenih toksina, te se tako lakše bori protiv raznih bolesti.
  8. Više energije i manje stresa. Uz redovno vježbanje djeca  osjećaju veću količinu energije. Osim toga, endorfini koje tijelo luči prilikom fizičke aktivnosti podižu raspoloženje i smanjuju stres.
  9. Podiže samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva. Djeca koja redovno vježbaju su sretnija i mirnija. Fizička aktivnost potiče lučenje serotonina – tzv. hormona sreće.

Zbog svega navedenog nadamo se da će i ostale škole u gradu Tuzla i Tuzlanskom kantonu  prepoznati značaj fizičke aktivnosti.

Na vrh