Sport

ARK “Rekreativci” Tuzla najavili 2. tuzlanski noćni polumaraton i Ljetnu školu trčanja

Predstavnici ARK „Rekreativci“ Tuzla danas su održali press konferenciju na kojoj su najavili 2.tuzlanski noćni polumaraton te Ljetnu školu trčanja.Novinarima su se obratili Suad Suljić, predsjednik Kluba, te Edin Hurić, direktor trke 2.tuzlanski noćni polumaraton.

Prijave za 2. tuzlanski noćni polumaraton su otvorene, a isti će u organizaciji ARK „Rekreativci“ Tuzla biti održan 21.jula/srpnja 2018. godine s početkom u 21.00 sat sa startom i ciljem na Panonskim jezerima. Pristiglo je već preko stotinu prijava kako iz naše tako i susjednih zemalja. Uzimajući u obzir izuzetno dobre reakcije koje je polučila prošlogodišnja organizacija, očekivanja su da ovogodišnji bude još bolji i masovniji te da postigne svoj prvi i osnovni cilj, a to je da broj Tuzlaka učesnika na polumaratonu bude veći nego lani. „Zadovoljstvo je primijetiti na samom startu veliki broj prijava za učešće na predstojećem polumaratonu. S obzirom na dobre prošlogodišnje kritike, očekujemo veliki odziv naših sportskih prijatelja iz BiH ali i zemalja regiona. Uvjereni smo da smo mi kao Klub doprinijeli razvoju ovog sporta i zbog toga smo posebno zadovoljni“ – kazao je na današnjoj press konferenciji Edin Hurić, direktor trke 2.tuzlanski polumaraton te dodao da će učesnike polumaratona trka od Panonskih jezera kojima su prošle godine bili oduševljeni svi gosti,  provesti prema zapadnom dijelu grada, potom kroz sam centar, najljepšom alejom koja krasi istočnu stranu grada i nazad do Panonskih jezera.

IMG_7772

Hurić je najavio i da će u okviru ovog sportskog događaja biti organizirana i trka na 5 km, a učesnici obiju trka će imati svoj broj i čip sistem mjerenja vremena. Uz navedeno, startni paket sadrži i majicu s logom trke kao i poklone sponzora i prijatelja trke. Kotizacija za polumaraton do 30 juna/lipnja 2018 iznosi 20 KM ili 10 EUR, do 15 jula/srpnja 2018 – 40 KM ili 20 EUR dok je na dane 20. i 21. jula/srpnja – 50 KM ili 25 EUR. Visina kotizacije za trku na 5 km će biti naknadno utvrđena. Prijave za polumaraton se mogu izvršiti putem linka http://arktuzla.ba/polumaraton2018/.

Uz polumaraton, jedan od značajnijih projekata koje realizira ARK „Rekreativci“ Tuzla je Ljetna škola trčanja. Kako je najavljeno na današnjoj press konferenciji, ovogodišnja peta po redu počinje 14. aprila/travnja, a ima za cilj da kroz šestomjesečnu obuku trkače početnike pripremi za istrčavanje polumaratona. „Treninzi su osmišljeni od strane iskusnih trkača i trenera i predstavljaju minimalno opterećenje za trkača početnika koji postupno, kontinuiranim radom postiže maksimalan napredak. Prva provjera rezultata rada je trka na 5 km u okviru 2. tuzlanskog noćnog polumaratona, zatim slijedi trka na 10 km u okviru Ulične trke u Ugljeviku te kao kruna šestomjesečnog rada, polumaraton u Zrenjaninu“ – kazao je Suad Suljić, predsjednik Kluba te pozvao Tuzlake da se prijave.

Osim poziva trkačima, sa današnje press konferencije upućen je i poziv svim sponzorima da podrže trku kao i građanima da volonterski doprinesu organizaciji velikog ako ne i najvećeg sportskog događaja u Tuzli, te da izlaskom na ulice pozdrave sve učesnike i pokažu da su uistinu izuzetno dobri domaćini kako su ih prošle godine i ocijenili mnogi gosti. Trka se organizira u periodu poznatog tuzlanskog festivala „Kaleidoskop“ što će apsolutno upotpuniti ovaj događaj, te domaćini obećavaju dobru zabavu tijekom cijelog dana i noći.

ARK „Rekreativci“ Tuzla je osnovan početkom 2014-te godine kao rezultat aktivnosti nekolicine ljubitelja trčanja. Danas broji preko 50 aktivnih članova s tendencijom rasta. Kao neprofitni klub čiji članovi i Uprava rade isključivo na volonterskom nivou, ima za cilj omasovljenje ovog sporta u Tuzli te da polumaraton koji je bio san prve generacije, osnivača kluba, bude neizostavna trka u godišnjem kalendaru trka. Projekte koje realizira prepoznao je i podržao i sam Grad Tuzla.

Na vrh