Business

Andelija: Nastavkom rada blokova u TE Tuzla i TE Kakanj riješiti probleme cijena struje

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je danas da je sa zadovoljstvom dočekao informaciju da će Vlada FBiH predložiti da Parlament usvoji zaključak kojim će Elektroprivredi omogućiti da nastavi proizvodnju električne energije iz blokova 4 u TE Tuzla i 5 u TE Kakanj.

Pojasnio je da su se u ovoj situaciji našli jer su 2015. potpisali ugovor o ograničenju emisije stakleničkih plinova i obavezali se da će zatvoriti postojeća tri bloka, a izgraditi novi blok 7 u TE Tuzla.

Andelija je naveo da su sada stvorene nove okolnosti zbog povećane potrebe za energijom na domaćem i međunarodnom tržištu, te su u obavezi da osiguraju dovoljne količine električne energije svim kupcima po prihvatljivim cijenama.

 

Istakao je da Elektroprivreda BiH u 2022. nema viškova električne energije koje je imala u prethodnim godinama, zbog čega insistiraju od pravnih lica da navedu količinu koja im treba.

– Svako odstupanje od toga znači da Elektroprivreda mora uvoziti električnu energiju a onda nije moguće kupovati po 200, a prodavati po 60 eura – potcrtao je Andelija.

Dodao je da izlaz iz te situacije predstavlja nastavak rada spomenuta dva bloka čime će biti osigurane dovoljne rezerve energije.

Na vrh