Komentari

ANALIZA TEMPIRANOG INTERVJUA Murphy, ambasador sudbine, mesija i kadija: Dodik se samo igra, Izetbegović je problem jer kvari igru!

A vidjeli smo, na televiziji Face ukazao se Michael Murphy, pro forme američki ambasador, a suštinski diktator koji je poništio sve institucije, jer je moć prosuđivanja i odlučivanja isključivo u njegovoj nadležnosti.

Piše: Rasim Belko

Teško se moglo očekivati da ćemo nakon srijede i intervjua visokog predstavnika Christiana Schmidta na N1, u kojem je šuplja potkovana neistinama i skrivenim namjerama, dva dana poslije ugledati lažnog mesiju koji upravlja svim segmentima naših života.

A vidjeli smo, na televiziji Face ukazao se Michael Murphy, pro forme američki ambasador, a suštinski diktator koji je poništio sve institucije, jer je moć prosuđivanja i odlučivanja isključivo u njegovoj nadležnosti.

Mnogo pričao, malo toga rekao

Mnogo je Murphy u tom intervjuu pričao o separatisti Miloradu Dodiku, ali je malo toga rekao, naročito u dijelu koji se odnosi na moguće sankcionisanje ili uklanjanje jedne od najvećih prijetnji po stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Iako je očekivano da diplomate ćoškare, Murphy je oko nekih pitanja to činio prilično široko, a potom se pretvorio u analitičara koji bi da građanima BiH odredi i kako će glasati i ko će im biti vlast…

O Dodikovim uvodima u disoluciju, Murphy govori uglavnom kao o opasnom putu u kojem se Dodik konfrontira s međunarodnom zajednicom, kao da je to ključno pitanje.

Objašnjava nam ono što već znamo, ali ne govori o tome, kako to da Dodik skoro dvije decenije uspijeva ostati ključni protivnik međunarodnoj zajednici, pa i Americi, u Bosni i Hercegovini?

Pričom kako Dodik forsira separatizam samo zbog svojih ličnih problema i razloga, Murphy je sinoć abolirao i Rusiju i Srbiju svake odgovornosti za podrivanje države BiH i njenih institucija.

Iako ne misli da je Dejtonski mirovni sporazum mrtav, Murphy dodaje da je preuranjeno iznositi takve tvrdnje. Dakle, moguće je da je mrtav, ali nije još vrijeme da se to kaže.

Pričao je Murphy i o sankcijama, ubjeđujući nas kako ih oni kojima su nametnute itekako osjete, ali bi bilo zanimljivo da ga je voditelj upitao kako to da sankcionisani bivaju izabrani u rukovodstva parlamenata, institucija, na svim nivoima.

Obmana zvana američke sankcije očigledno je jedino oružje koje SAD i međunarodna zajednica imaju spram Dodika, ali i spram svih onih koji se mesiji Murphyju suprotstave na nekim drugim poljima.

Šupljirao je Murphy i o “Aprilskom paketu”, kazavši da bi se i sada moglo primijeniti nekoliko stavki – indirektno biranje Predsjedništva, Dom naroda koji je podrazumijevao samo pitanja vitalnog nacionalnog interesa, jače Vijeće ministara, klauzulu o supremaciji (dominaciji) EU.

Zaprepašten izjavom Izetbegovića

Priča o rješenjima koja su bila na stolu prije skoro dvije decenije jasan je dokaz da međunarodna zajednica nema novih rješenja u aktovci, pa nam kroz taj “Aprilski paket”, nudi indirektan izbor članova Predsjedništva, što sam već nekoliko puta čuo kao moguće rješenje potreba Dragana Čovića da okonča dio izborne reforme.

I da, Murphy nam je obećao da neće dozvoliti da Ustavni sud BiH Dodik i Čović pretvore u etničku instituciju, a njegov poslušnik Christian Schmidt ovih dana saziva neposlušne zastupnike opozicije da glasaju za ustavnog sudiju Marina Vukoju kao nekompetentnog kadra koji u Ustavnom sudu može potrajati čak pola vijeka.

A onda smo čuli pitanja o korupciji i SDA, a Murphy je oživio, pa je počeo da progovara direktno. Tako nam je poručio da, ako želimo vidjeti imena korumpiranih političara, pogledamo na američkim crnim listama. Šta će ti sudovi, šta će i tužioci, koja je svrha postojanja i Boga, kad ti Amerikanci pečatom crne liste mogu presuditi. S tim pečatom ćeš vjerovatno u pakao, ako si član SDA.

Potom nam Murphy otkriva da ga je plaho nasekirao intervju lidera SDA Bakira Izetbegovića u kojem je rekao da je “naslijedio SDA”. Murphy je zaprepašten izjavom Izetbegovića, a u prvoj polovini intervjua bio je vrlo opušten na pitanja o aktima separatiste Dodika.

“Ne možete naslijediti stranku, bira vas članstvo stranke, kako biste vodili stranku u ime njih. Alija Izetbegović je to shvatao, Sulejman Tihić je to shvatao, nisam siguran da li Bakir Izetbegović to shvata. Prilično sam siguran da zbog toga on sada ne sjedi u Predsjedništvu, već sjedi Bećirović”. Ili možda Bećirović sjedi jer mu je Murphy okupio 11 stranaka da sruši Bakira.

A ko je drugi mogao izabrati Izetbegovića nego članstvo. Izetbegović je u dva navrata imao protukandidata, nekada rahmetli Tihića, danas Šemsudina Mehmedovića, a moguće još nekog. S druge strane, u liberalnoj stranci američkih korijena – “Naša stranka”, predsjednik se bira kao u KPJ, baš kao i u SDP, koja jeste nasljednik KPJ. Ali njih Murphy ne naziva ironično sultanima i kraljevima.

Još jednu suhu budalaštinu je Murphy iznio u intervjuu navodno posvećenom Dodiku, suštinski usmjerenom na SDA: “Ako je to samo porodična stranka, onda ne pomaže BiH, nije čak ni probosanska, ni probošnjačka, nego proBakirova stranka, a to nije stranka koja ovoj državi treba, to nije stranka koja je bila, jer nekad smo imali čvrste odnose sa SDA”.

Pa po demokratskim i zakonskim pravilima ove države, mesijo Murphy, grupa ljudi kojima se interesi poklapaju može osnovati stranku, udruženje… To što u segmentima razvaljivanja BiH ne žele igrati po vašim notama, ne znači da su politički huligani, čak i ako ih pečatite crnom listom.

Murphy je javnost obmanuo i pričom da je SDA ostala bez vlasti, što je notorna neistina, kada znamo da je SDA osvojila najviše glasova za Parlament BiH, Federalni parlament, Kanton Sarajevo, ZDK, USK, TK, BPK, SBK. Kolika li je porodica Izetbegović kada je SDA dobila najviše glasova za sve ove nivoe? Ali taj uspjeh je poništio Murphyjev prijatelj, Plenkovićev diplomata Schmidt, suspendirajući Ustav FBiH.

Obavještajna glupost

Zanimljivo je da je nakon nekog obavještajnog i nepotvrđenog saznanja voditelja o Rusiji u SDA, Murphy kazao da neće građani pristati da ih Bakir vodi u Rusiju, ali mu nije problem da njegove perjanice Rusiju dovode u BiH.

I tek pred kraj intervjua voditelj CD-a starog 33 godine postavlja pitanje zbog kojeg je i rađen intervju: “Da li biste odmah uspostavili bolje odnose sa SDA, ako bi na Kongresu u oktobru ta stranka izabrala novog predsjednika?”

Murphy odgovara da neće davati savjete članstvu SDA, a realno i kako bi mogao kada su članovi SDA zapravo porodica Izetbegović, odnosno kada je to porodična stranka.

Za kraj nam je Murphy dao ocjenu prvog polugodišta svojih poslušnika. Doduše kalendar mu je nešto oštećen pa govori da su kratko vlast, ali skoro osam mjeseci je prilično dovoljno vrijeme da se ocijeni ono što “reformska vlast radi”.

Zanimljivo je da se i sam voditelj CD-a nasmijao kada je Murphy lupio glupost da Vlada SAD ne bira partnere, niti formira vlade, niti upravlja koalicijama.

Kao progres trojke Murphy vidi pravljenje Federalne vlade, valjda računajući da smo mi neka nerazvijena vrsta, pa ne znamo da je Federalnu vladu formirao Schmidt suspenzijom Ustava FBiH. S druge strane, Murphy spominje progres, a pola intervjua je odgovarao na pitanja o mogućem ratu koji provocira jedan od partnera u državnoj vlasti.

Ambasador u pokušaju, lažni mesija i stvarni kreator haosa u Bosni i Hercegovini za kraj intervjua, kojeg možemo nazvati fijasko, kazao nam je kako bi sarajevski aerodrom bolje poslovao ako bi ga neko “poklopio”, kao što je poklopio Tiranu. Zapravo je Murphy mislio Beograd, a izgovorio Tiranu.

Bio je to jedan od rijetkih intervjua Michaela Murphyja, a ono što je kazao i pokazao govori da je za američku administraciju i ugled njihove diplomatije bolje da intervjue daje još rjeđe. Jer, Schmidt barem zna ćoškariti, Murphy pokušava šupljom o tri decenije prijateljstva SAD-a prema BiH, sakriti istinu o tri decenije razgradnje BiH.

Jer, teško možemo vjerovati da nam je prijatelj onaj ko nam tri decenije strateški i politički pomaže, a mi se u konačnici vratili na početak – evo nas u 1990. godini. Još vladaju komunisti i opet se govori o ratu!

Na vrh