Politika

Amra Nadarević-Vodenčarević: Vlast u TK zakonom zabranjuje slobodu govora – spriječimo je u tome

Vlada TK predložila je da se pod disciplinsku odgovornost zaposlenicima u državnoj službi nametne iznošenje ličnih stavova na društvenim mrežama i drugim medijima kojima se nanosi šteta ugledu organa državne službe. Tim povodom reagirala je Amra Nadarević-Vodenčarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini TK.

„Ovo je otvoren napad na slobodu govora. Odsad će svaki državni službenik biti podvrgnut autocenzuri. Ovakve izmjene neću podržati, a pozivam državne službenike da sve što žele reći o kriminalu u državnoj službi dostavljaju Tužilaštvu. Svaki zaposlenik mora imati pravo da u svoje slobodno vrijeme govori i piše šta hoće. Ako neko smatra da je tim govorom i pisanjem oklevetan ili mu je na drugi način nanesena šteta, postoje drugi zakoni preko kojih može tražiti pravdu.

Umjesto da hvata kriminalce, vlast se bavi cenzurisanjem poštenih građana. Pozivam sve građane, sve političare koji nisu autori ove skandalozne odredbe, sve aktiviste i predstavnike međunarodne zajednice da se usprotive ovom progonu slobodne misli.

Također, pozivam i pravosudne organe da reaguju, jer je ovakva odredba u suprotnosti s Ustavom BiH, Ustavom FBiH, Ustavom TK, Zakonom o državnoj službi FBiH te sa svim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima. Gušenje slobode govora nije samo napad na pojedince koji se usuđuju govoriti istinu, već je to napad na temeljne demokratske vrijednosti i osnovna ljudska prava.

Na vrh