Politika

Amra Nadarević Vodenčarević poziva Skupštinu TK da oda posthumno priznanje Grahamu Bamfordu

Sutra je godišnjica smrti Grahama Bamforda, čovjeka koji se prije 31 godinu spalio ispred zgrade Britanskog parlamenta zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom Amra Nadarević-Vodenčarević, zastupnica Naše stranke, tražit će na sutrašnjoj sjednici Skupštine TK da se Bamfordu posthumno dodijeli Povelja Tuzlanskog kantona.

„Bamfordov čin hrabrosti i solidarnosti s ljudima Bosne i Hercegovine ostavlja neizbrisiv trag u našim srcima. Njegova poruka, pronađena nakon njegove smrti, jasno oslikava duboku zabrinutost za sudbinu nedužnih civila te poziva na hitno djelovanje kako bi se zaustavila patnja i okončao rat. Tada je u poruci Graham napisao: ‘Britanska vojska mora zaustaviti rat, nasilno ako je potrebno. Britanska vojska ne smije biti počasnom gardom na masovnoj sahrani. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju da im političari daju ono što sigurno mogu dati – vojnu zaštitu. Ne smiju stajati sa strane i mirno posmatrati.’

Uvažavajući njegovu duboku predanost promicanju mira, zaštiti ljudskih prava i dostojanstva svakog čovjeka, smatram da je posthumna dodjela Povelje Tuzlanskog kantona Grahamu Bamfordu prikladan način da mu se odamo počast i zahvalimo za njegov nesebičan doprinos borbi za pravdu i mir.”

Na vrh