BiH

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR Blinken: Nećemo dopustiti BiH i Balkanu vraćanje u 90. godine prošlog vijeka

Preporuka Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora i potom pregovaračkog procesa s BiH je nešto što je vrlo dobrodošlo. U potpunosti podržavamo euroatlantski put BiH, uključujući i EU.

 

Preporuka Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora i potom pregovaračkog procesa s BiH je nešto što je vrlo dobrodošlo. U potpunosti podržavamo euroatlantski put BiH, uključujući i EU.

Također ohrabrujemo lidere u BiH da se odmaknu od podjela kako bi nastavili reforme neophodne za kretanje na putu ka EU, kaže državni sekretar SAD-a Antony Blinken, koji se nalazi u službenoj posjeti Austriji, gdje se susreo s čelnicima te države, prenosi Politički.ba.

Govoreći pred novinarima, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Austrije Alexanderom Schallenbergom, zahvalio je zvaničnom Beču na snažnoj podršci BiH.

Blinken je kazao da je sve rađeno i radi se u tijesnoj saradnji zvaničnog Beča i administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

– Ovo je nešto što je blisko i drago našim srcima, a posebno predsjedniku Bidenu, jer za predsjednika i za mene – kada sam počinjao 1990-te, veliki dio fokusa svijeta bio je na Balkanu, na Bosni, na Kosovu – istakao je Blinken.

Posebno je naveo da Zapadu ne treba, a pogotovo to ne treba Zapadnom Balkanu – da se u budućnosti vrate na 90. godine prošlog vijeka.

– A zahvaljujući angažmanu Austrije, rukovodstva Austrije, odlučno se krećemo u drugom smjeru, pozitivnom smjeru, smjeru u kojem je Zapadni Balkan istinski integrisan s Evropom. Dijelimo cilj demokratskog, prosperitetnog, mirnog regiona integrisanog s ostatkom Evrope – dodao je Blinken.

Schallenberg je u svom obraćanju novinarima istakao da dijeli stav američke administracije o posvećenosti Zapadnom Balkanu i uključivanju cijelog regiona u evropske i euroatlantske institucije.

– Bosna i Hercegovina je za mene vrhunski primjer saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Austrije i pokazatelj da se zaista može učiniti pozitivan iskorak na terenu.

I sada znamo da nam predstoje važne odluke: Evropsko vijeće o otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine.

I još uvijek ima vrlo snažnih zagovornika ovog koraka jer s obzirom na – moglo bi se reći – vatreni krug koji okružuje Evropu, moramo se pobrinuti da se naše neposredno susjedstvo stabilizuje.

I u politici nema vakuuma. Dakle, ili uspijevamo da izvezemo svoj model života, našu stabilnost, našu sigurnost, ili rizikujemo da se suočimo s rastućom nesigurnošću i nestabilnošću – rekao je Schallenberg, prenosi Politički.ba.

Na vrh