BiH

Američka ambasada reagovala na prijetnje ruskog ambasadora

Posljednje prijetnje ruskog ambasadora Bosni i Hercegovini su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih zemalja, navodi Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na svom Twitter nalogu, kao reakciju na prijetnje koje je ruski ambasador u BiH izrekao u intervjuu za FTV koji je emitovan 15. marta.

– Nastavit ćemo čvrsto stajati uz Bosnu i Hercegovinu dok preduzima neophodne korake da osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda – navodi se u tweetu.

Ruski ambasador Igor Kalabuhov je u intervjuu FTV-u, objavljenom 15. marta, na konstataciju voditeljice da je već jednom prijetio BiH ako postane članicom NATO-a, kazao da je to unutrašnja stvar svake države.

Na insistiranje voditeljice FTV-a da odgovori kako bi Moskva reagovala u takvom slučaju, ruski ambasador je kazao da to nije direktna prijetnja, ali da bi se tada reagovalo na način da se “analizira geopolitička situacija”.

– Mislim da je nerealno da BiH postane članicom NATO-a, vidimo da nema konsenzusa – naglasio je Kalabuhov.

Ruska ambasada u BiH je 18. marta 2021. poručila da će “u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.


Komentari
Na vrh