News

Amer Tarabar poziva na preventivnu borbu protiv raka prostate – “Budite dio naše priče”

Rak prostate smatra se drugom najčešćom vrstom raka kod muške populacije, odmah iza raka pluća.

Iako u BiH ne postoje pouzdani podaci o tome koliko muškaraca oboli od ove zloćudne bolesti, ta učestalost se u svijetu kreće od 30 do 100 slučajeva na 100.000 muškaraca. Mjesec novembar je mjesec borbe protiv ove bolesti koja se u najvećem broju slučajeva otkrije u kasnoj fazi.

Amer Tarabar, osnivač Centra za terapijsko jahanje u Matuzićima, Doboj-jug, upoznat s ovom smrtnom bolešću koja svake godine bilježi porast oboljelih osoba, odlučio je preventivno boriti se protiv iste na najneobičniji način.

U elitnom restoranu “Intermezzo” u Kraševu, 27. novembra 2019. godine u 20 sati, bit će upriličena ‘preventivna borba protiv raka prostate’ pod nazivom “Movember to Remember”, te poziva sve ljude u BiH da svojim dolaskom obogate cjelokupni događaj i udruženim snagama prošire znanje o ovoj bolesti.

Rak

Činjenica da u BiH ne postoje sistematski podaci o tome koliko muškaraca u našoj zemlji godišnje oboli od raka prostate, kao ni podataka o procentu smrtnosti oboljelih od ove bolesti, je poražavajuće.

S tim u vezi, Amer poziva sve ljude da zajedno sa njim, pokrenu borbu protiv ove bolesti, odnosno da se podigne svijest o opakoj bolesti koja se najčešće otkriva u kasnim fazama.

Na vrh