Tuzla

Ambasador Francuske u BiH, NJ.E. François Delmas posjetio gradonačelnika Tuzle i Vladu TK

Ambasador Francuske u BiH, NJ.E. François Delmas, tokom današnje posjete gradonačelniku Tuzle, dr. sc Zijadu Lugaviću, istakao je važnost saradnje između Francuske i Bosne i Hercegovine. U fokusu razgovora bila su pitanja od zajedničkog interesa, posebno u oblastima ekonomije,digitalne tranzicije, pitanja mladih, turizma i kulture.

Ambasador Delmas je naglasio podršku Francuske na evropskom putu Bosne i Hercegovine, te da potiče sve reforme na tom putu. Osim toga, razgovaralo se o unapređenju usluga javne administracije kroz digitalnu transformaciju, energetskoj tranziciji i projektima koje Grada Tuzla realizuje.

Gradonačelnik Lugavić istakao je već uspostavljene prijateljske odnose sa Saint Denisom iz Francuske te izrazio mogućnost daljeg razvoja i proširenja te saradnje.

Ambasador Delmas i gradonačelnik Lugavić naglasili su važnost jačanja veza između Tuzle i Saint Denisa, ali i drugih gradova Francuske, u cilju unapređenja kvaliteta života građana Tuzle.

U pratnji ambasadora Delmasa sastanku su prisustvovale, Ms. Loé Lagrange, savjetnica za kulturu i saradnju, i Ms. Ophélie Ibanez, politička savjetnica.

Premijer Halilagić primio u posjetu ambasadora prijateljske Francuske

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, njegova ekselencija François Delmas posjetio je danas Tuzlanski kanton i susreo se sa premijerom Kantona Irfanom Halilagićem.

Bila je to prilika da se razgovara o aktualnim dešavanjima u Tuzlanskom kantonu, Bosni i Hercegovini i širem okruženju, ali i o prednostima koje Tuzlanski kanton ima u odnosu na druga područja, a koja mogu biti interesantna eventualnim investitorima.

Zaželivši dobrodošlicu ambasadoru u prvu posjetu Tuzlanskom kantonu te čestitavši mu na prošlogodišnjem preuzimanju dužnosti ambasadora u našoj zemlji, premijer Halilagić se prisjetio da je upravo Francuska bila prva država koja je, nakon osamostaljenja BiH, otvorila svoju ambasadu u Bosni i Hercegovini.

„Dolazak ambasadora u ovo predprazničko vrijeme, kada pripremamo obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, podjeća nas da su Francuska i Francuzi bili uz Bosnu i Hercegovinu kada je to bilo najpotrebnije. Danas, u vrijeme kada fokus usmjeravamo prema privrednoj saradnji, kroz ovakve razgovore otvaramo nove teme koje mogu biti od interesa privrednicima i jačanju ekonomske saradnje“ kazao je premijer Halilagić, te u tom svjetlu ambasadora Delmasa upoznao sa planovima i vizijama razvitka Tuzlanskog kantona, istaknuvši važnost ubrzavanja ukupnog euroatlantskog puta BiH za stabilizaciju i napredak zemlje u cjelini. Između ostalog premijer Halilagić je istaknuo putničke i kargo potencijale Međunarodnog aerodroma u Tuzli, te u vezi s tim pozvao ambasadora da razmotri mogućnosti privrednog povezivanja Francuske sa Tuzlanskim kantonom.

„Bilo mi je veoma važno doći danas u Tuzlu i posjetiti Tuzlanski kanton koji je veliki ekonomski i politički centar u Bosni i Hercegovini. Jako mi je drago što ovdje postoji tradicija prijateljstva sa Francuskom i francuskim narodom. Razgovarali smo o mogućnostima saradnje i prezentirani su mi prioriteti razvoja ovog regiona. To mi je veoma važno kako bismo utvrdili oblike buduće saradnje. Također, razgovarali smo o obnovi nastave francuskog jezika u školama u Tuzlanskom kantonu, jer poznavanje jezika je značajno za jačanje veza između zemalja. Također, izučavanje Francuskog jezika, kao jednog od službenik jezika Europske unije veoma bi bilo značajno i za europsku budućnost Bosne i Hercegovine“, kazao je ambasador Delmas, izražavajući zadovoljstvo što će Francuska uspostaviti kvalitetniju saradnju sa Tuzlanskim kantonom posebno u oblasti jezika i kulture.

Na sastanku je razgovarano i o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, te je izražena podrška Francuske toj perspektivi.

„Francuska je podržala dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, podržava i sve reforme koje treba da se provedu i ohrabruje bh zvaničnike na tom putu. To je za nas izuzetno bitno kako bismo osigurali da Bosna i Hercegovina dijeli sa nama zajedničku europsku sudbinu“, zaključio je ambasador Delmas.

Na vrh