BiH

Ambasador Francuske posjetio Brčko distrikt BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić primili su ambasadora Francuske u BiH NJ. E. François Delmasa i političku savjetnicu u Francuskoj ambasadi u BiH Ophéliu Ibanez.

Na sastanku se razgovaralo o perspektivi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, planovima razvoja, privrednim potencijalima, investicijama te koracima koje je Brčko distrikt BiH poduzeo na putu ka Evropskoj uniji.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić kazao je da je Distrikt mjesto najuspješnijeg postkonfliktnog pomirenja sa velikim privrednim, poljoprivrednim i turističkim potencijalom.

Zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić istakao je da je Brčko distrikt BiH istinska multietnička zajednica.

„Očekuju nas važne stvari, među kojima je izgradnja autoputeva i rekonstrukcija željezničkog koridora. Brčko distrikt BiH je jedna privredna zona koja ima potencijal za privlačenje investicija”, kazao je dr. Domić.

On je podsjetio i na uspostavu Ureda za sprečavanja korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu BiH te na usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Ambasador Francuske u BiH NJ.E. François Delmas izrazio je zadovoljstvo zbog današnjeg sastanka te poručio da je impresioniran vizijom razvoja Brčko distrikta BiH.

„Jako sam sretan što sam ovdje i što imam priliku da u svom mandatu dam podršku reformskom putu Brčko distrikta BiH”, istakao je ambasador.

 

Ambasador Francuske u BiH u okviru zvanične posjete sa gradonačelnikom obišao lokacije aktuelnih projekata u oblasti privrede i potencijalne turističke destinacije u Brčko distriktu BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić je nakon sastanka u Vijećnici sa ambasadorom Francuske u BiH NJ.E. Fransois Delmasom obišao lokalitet deponije smeća u naselju Ilićka i naglasio potrebu za hitnom sanacijom zbog štetnih efekata po ekologiju i zdravlje, ne samo građana našeg grada, već i regiona.

 

Ambasador je obećao poslati ekipu stručnjaka koji će dati smjernice za sanaciju ove „ekološke bombe“. Sredstva za projekat sanacije obezbijeđena su kreditnim sredstvima Svjetske banke.

U obilasku JP „Luka Brčko“ gradonačelnik je istakao da se ovaj projekat nalazi u trećoj, odnosno završnoj fazi i da je za povećanje transportnih kapaciteta potrebno produbiti korito rijeke Save naglasivši potrebu za deminiranjem desne obale rijeke. Nabavkom dizalice nosivosti 27 tona može se očekivati pretovar oko 140.000 tona na godišnjem nivou.

U toku posjete su obišli i industrijsku zonu između naselja Brod i Brka, kao i manji turistički kompleks „ETNO AVLIJA“ u naselju Gornji Rahić koju je osmislio mladi bračni par Berbić.

Ambasador je izrazio želju da obiđe dijelove Distrikta koji imaju turistički potencijal. U toku skoro cjelodnevne posjete obišao je naselje Rašljani, Gradaščevića kulu u Bijeloj i Vinariju Pajić u naselju Bukvik.

Ambasador Delmas je izrazio optimizam da će se Brčko distrikt BiH brzo razvijati kao region evropske klase, zahvalio se na gostoprimstvu i najavio novu posjetu našem gradu.

 

izvor: Vlada Brčko DC

Na vrh