BiH

Ambasada SAD žestoko prozvala Dodika: Zaključci NSRs direktan su napad na državnu strukturu BiH i i Daytonski sporazum

Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji Rs jučer progurali kroz NSRs predstavljaju direktan napad na državnu strukturu BiH i Daytonski mirovni sporazum.

Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji Rs jučer progurali kroz NSRs predstavljaju direktan napad na državnu strukturu BiH i Daytonski mirovni sporazum.

Saopštila je to večeras Ambasada SAD-a u BiH putem platforme X, nakon što je NSRs rano jutros usvojio Nacrt zakona o izbornom zakonu Rs.

“Kao što gospodin Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokratiji i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstavili tim mjerama.

Nažalost, ovo je u skladu sa tekućom kampanjom gospodina Dodika čiji je cilj lišavanje građana Rs njihovih temeljnih prava i sloboda.

Nije iznenađujuće da su gospodin Dodik i njegove ulizice napali ono što je nedavno učinio visoki predstavnik s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, jer slobodni i fer izbori jesu egzistencijalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti.

Nacrt izbornog zakona Rs, koji je usvojen jučer, uzurpirao bi državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sistem. To je još jedan primjer destruktivne, antidaytonske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integraciji Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije.

I nemojte se zavaravati, napredak koji je Bosna i Hercegovina nedavno ostvarila u procesu evropskih integracija, iako je dobrodošao, ostvaren je uprkos, a ne zahvaljujući gospodinu Dodiku.

Ako gospodin Dodik želi olakšati zatvaranje Ureda visokog predstavnika i ubrzati integraciju BiH u evropske institucije, može to uraditi angažovanjem u konstruktivnim pregovorima čiji je cilj postizanje konsenzusa i kompromisa, kao i prihvatanjem reformi koje su u skladu sa evropskim standardima, umjesto što im se opire politikom blokiranja, ucjena i maltretiranja.

Jučerašnja sjednica NSRs još je jedan dokaz da gospodinu Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujući stanovnike Rs i da je spreman žrtvovati prosperitet svojih birača za sopstvene političke i finansijske interese.

Sjedinjene Države daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastavit će koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidaytonsko djelovanje”, navodi se u saopštenju Ambasade SAD-a.

Na vrh