BiH

Ambasada SAD upozorava Dodika: Nećemo tolerisati pokušaj otcjepljenja Rs, entiteti ne postoje izvan države BiH

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Rs bilo bi protuustavno i antidaytonsko, te bi birače iz Rs lišilo temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

Saopšteno je to iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, kao odgovor na najavljeno usvajanje izbornog zakona Rs u entitetskoj skupštini, o čemu će biti raspravljano na sjednici naredne sedmice.

“Bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji učestvuju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidaytonskim djelovanjem.

Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidaytonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto.

Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i BiH gura prema sukobu.

Svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice je antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerisati.

Republika srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, i ni Rs, ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine.

Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje”, poručili su iz Američke ambasade u našoj zemlji.

Na vrh