BiH

Ambasada SAD: Čović i HNS su licemjerni, ništa od teritorijalne reorganizacije BiH

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini je nazvala licemjernim to što Dragan Čović (HDZ) i Hrvatski narodni sabor u BiH kritikuju zapaljivu retoriku drugih lidera dok i sami pozivaju na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH.

“Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritkuju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok prijete ‘institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom’ BiH u istom dahu,” stoji u oštrom saopćenju Američke ambasade.

Poručili su i da je pozicija SAD-a po pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH poznata i ostaje nepromjenjiva.

“Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta, i ponavljamo našu opredijeljenost za BiH kao jednu zemlju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima”, poručili su Amerikanci.

Naglasili su i da je visoki predstavnik osigurao političkim strankama šest sedmica da se uključe u dijalog o rješavanju bitnih pitanja koje se tiču funkcionalnosti i podjele vlasti.

“Najbolje bi bilo da stranke vrijeme potroše radeći upravo to, a ne da upućuju antidejtonske prijetnje i razmjenjuju huškačke optužbe”, zaključeno je.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) je na jučerašnjoj proširenoj sjednici donio niz zaključaka povodom Schmidtovog nametanja Odluke o izmjeni Izbornog zakona u BiH.

Između ostalog u zaključcima je navedeno:

“HNS i svi njegovi predstavnici nastavit će svoje djelovanje s ciljem jačanja političkog, gospodarskog, kulturnog i demografskog položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH u skladu sa Zaključcima vanrednog zasjedanja HNS-a od 19. februara 2022., uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, pogotovo nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u BiH.”


Komentari
Na vrh