Aktuelno

Alija Sutović osuđen na šest mjeseci uvjetno zbog primanja dara

Kantonalni sud Tuzla je potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda u Tuzli, po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK), kojom je Alija Sutović (62) iz Tuzle oglašen krivim zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi, te mu je izrečena uvjetna osuda od šest mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Također, presudom je Sutoviću izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti vještaka neuropsihijatra u periodu od dvije godine, te je izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosu od 2.000 KM.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se Sutoviću na teret stavilo da je u periodu oktobra i novembra 2006. godine, dok se pred Kantonalnim sudom Tuzla vodio krivični postupak protiv optuženog za ubistvo i od njega se, kao stalnog sudskog vještaka, naredbom suda tražilo da se izjasni o uračunljivosti optuženog u vrijeme izvršenja krivičnog djela,  od optuženog i njegovog srodnika   tražio da mu se isplati određeni iznos novca kako bi optuženom nalazom i mišljenjem pogodovao da dobije manju kaznu.

Od srodnika optuženog je primio određeni iznos novca, te kako nije mogao ishoditi ublažavanje kazne, vratio je jedan dio iznosa, dok je 2.000 KM od primljenog novca zadržao za sebe.

Presudom Kantonalnog suda Tuzla ovaj krivični predmet je pravosnažno okončan, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva TK.

Na vrh