Tuzla

Alarmantno – Dom zdravlja Tuzla pred kolapsom, građani sve ogorčeniji

Dom zdravlja u Tuzli je u kolapsu. Nezadovoljstvo građana godinama tinja, a sada je, čini se, preraslo u plamen ljutnje i bijesa. Gomilanje problema unutar uprave reflektovalo se na rad ove zdravstvene ustanove, a posljedice kao i obično snose građani. No, mantra ‘šuti i trpi’ je konačno zaboravljena, jer se građani jasno i glasno žale.

Ispred Doma zdravlja u Tuzli redovi nezadovoljnih građana. Većina ih zbog pokvarenih aparata ne može dobiti očitovanje svojih nalaza. Zbog manjka stručnog kadra ne mogu mjesecima dobiti ni termin za pregled, a ako se odluče za privatne zdravstvene ustanove, ljekari im te nalaze ne žele uzeti kao važeće. Takav položaj pacijenta posljedica je nerada u upravi Doma zdravlja, smatraju aktivisti Pokreta Karton revolucija, koji već dvije godine upozoravaju na probleme unutar ove ustanove.

 

Dom zdravlja Tuzla, dokazao je nezavisni revizor, nema operativni plan djelovanja, nema finansijski plan djelovanja, ne radi javne nabavke u skladu sa zakonom – sve to je prozrokovalo da imamo totalni kolaps u Domu zdravlja Tuzla“, tvrdi Adi Selman, aktivist Pokreta Karton revolucija.

 

 

Važno je znati i da je 6. februara ove godine direktoru Doma zdravlja Suadu Bijediću istekao drugi četevrogodišnji mandat, a Upravni odbor u međuvremenu nije raspisao konkurs i imenovao novog. Od toga dana do danas, Bijedić je nastavio obavljati ulogu direktora, raspisivati javne konkurse i potpisivati se kao direktor protivzakonito. Hoće li doći do smjene i kako, pitali smo i nadležno ministarstvo.

„Kantonalni ministar ima pravo da smijeni direktora javne zdravstvene ustanove ukoliko u toku njegovog mandata ukoliko za to budu ispunjene zakonske pretpostavke, a u koliko na njih ne reaguje upravni odbor u roku od mjesec dana“, navodi ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić (DF).

Od upravnog odbora za sada nikakvih poteza. Upit Domu zdravlja poslala je i Federalna televizija još 23. februara ove godine, ali je odgovor izostao. Pred naše kamere niko iz uprave nije htio. I ovo nije prvi put da dok građani negoduju, Dom zdravlja šuti.

 

„Ne žele narodu polagati račune, što je još jedan dokaz da ova anarhija mora prestati i mi nećemo odustati. Ovdje su u pitanju životi građana Tuzle i građani Tuzle će ići do kraja“, poručuje Selman.

Ova zdravstvena ustanova ove godine obilježava stotu godišnjicu postojanja. Veliki jubilej dočekuju uz još veće probleme, ali i manjak želje za njihovo rješavanje. I sve preko leđa građana.

Na vrh