Aktuelno

Akademija povodom Dana Medžlisa-Vakufname Gazi Turali-bega (VIDEO)

Medžlis Islamske zajednice (IZ) Tuzla organizovao je  akademiju povodom Dana Medžlisa-Vakufname Gazi Turali-bega koja je potpisana na današnji dan 1572. godine. To je označilo začetak tuzlanske čaršije, a svečanim povodom, muftiji tuzlanskom Vahid ef. Fazloviću, uručena je plaketa za doprinos u radu Medžlisa.

Gazi Turali-beg je najznačajniji vakif sjeveroistočne Bosne i jedna od najvažnijih ličnosti u historiji zemlje. Utemeljio je Tuzlu i od nje u 16. stoljeću napravio centralno administrativno mjesto na ovom području.

Osim što je sagradio džamiju, koja se i danas nalazi na istom mjestu, Gazi Turali-beg sagradio je mekteb-ibtidaija, koji je bio poput osnovne škole, te 38 dućana. Iz vlastitog imetka osnovao je kasu za pozajmicu zanatlijama za pokretanje zanata bez kamate.

Također, doveo je prvi vodovod u grad. Jedna četvrtina izvora slane vode bila je u njegovom vlasništvu i on je pokrenuo prvu organiziranu proizvodnju soli. Dan kada je potpisana njegova Vakufnama obilježava se kao Dan Medžlisa Tuzla.

– Medžlis Islamske zajednice Tuzla je zaista jedan od najvećih i koji ostavljaju trag svojim aktivnostima i koji ima perspektivu daljnjeg razvoja – kazao je Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Tuzla.

Na akademiji u Behram-begovoj medresi muftiji tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću, uručena je plaketa za doprinos u radu Medžlisa.

Iako ne postoje tačni biografski podaci o Turali-begu zna se da je bio jedan od najzaslužnijih u redovima osmanske vojske. Za svoje zasluge od sultana Sulejmana Veličanstvenog dobio je nagrade i titulu sandžak-bega. Za grad Tuzlu naročito je bio važan period njegove uprave od 1548. do 1572. godine.

Na vrh