Komentari

Ahatovi: SAD će nastaviti primicati Srbiju Zapadu i tako pomagati jačanje ruskog utjecaja u regiji!

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar svjedočio je sinoć pred članovima Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a. Govorio je o američkoj politici na Zapadnom Balkanu, ali i u Bosni i Hercegovini.

Escobarovo svjedočenje nije nam donijelo ništa novo, smatra vojni analitičar Nedžad Ahatović, koji kaže da se kao generalni zaključak može izvući da će SAD nastaviti raditi na primicanju Srbije Zapadu i njihovim vrijednostima, čime direktno pomažu jačanje ruskog uticaja u regiji.

SAD u regionu gube povjerenje

– Sve veći pritisci na Beograd da se odmakne od Rusije jačaju političke stranke, huligane i takozvani patriotski NVO sektor, koje u Srbiji direktno finansira Kremlj. Dokaz za to je da su u posljednjim istraživanjima javnog mijenja u Srbiji, koje je proveo Demostat, 47% ispitanika ocijenili lošim rad Vlade Ane Brnabić, ali je od njih 47%, čak 32% za to okrivilo EU, dok se 22% ispitanika izjasnilo da je Rusija vanjsko-političko uporište Srbije.

Protiv euroatlantskih integracija je 33% ispitanih, a 30% je protiv uvođenja sankcija Rusiji, i isto toliko ih je za udruživanje s Rusijom i Kinom. Čak 11% je za rat s Kosovom. To je trenutni rezultat približavanja Srbije Zapadu, zbog kojeg, nažalost, SAD u regionu gube svoj integritet i povjerenje ostalih aktera – kaže Ahatović u razgovoru za Novinsku agenciju Patria.

Prema njegovim riječima, jedina pozitivna stvar je da su SAD intenzivirale svoje napore da povrate ravnotežu u regionu, jer je očito da Ruska Federacija drži stabilnost regije u šaci.

 

Jedno od pitanja koja su sinoć postavljena Escobaru, konkretno pitanje kongresmenke iz Missourija Ann Wagner glasilo je kako Washington planira zaustaviti razornu politiku predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Rs-a Milorada Dodika, koja prijeti ne samo Bosni i Hercegovini, nego i cijelom regionu. Escobar je na to odgovorio – ojačane vojne snage EUFOR-a, puna podrška OHR-u i njegovim bonskim ovlastima, te koordinacija s partnerima iz EU kako bi se onemogućile donacije i krediti Rs-u, te nastavak sankcija.

Ahatovića smo upitali je li ovo, prema njegovom mišljenju, dovoljno da bi se Dodik zaustavio u svom rušilačkom pohodu i secesiji entiteta Rs?

– Kao prvo, treba ipak pozdraviti to što Bidenova administracija ima u vidu jačanje vojne snage EUFOR-a, davanje pune podrške OHR-u i njegovim bonskim ovlastima, te jačanje koordinacije s partnerima iz EU kako bi se onemogućile donacije i krediti Rs-u i nastavak sankcija.

I do sada je isti spektar aktivnosti i instrumenata bio na raspolaganju međunarodnoj zajednici u Bosni i Hercegovini, a rezultat je da je Dodik pravno suspendovao Dejtonski mirovni sporazum, izrugivao se sankcijama, nalazio rješenje za uskraćivanje finansija i pripremio narativ za svoju smjenu koja će ga politički ojačati, baš kao što ima najmanje dva poteza pripremljena za sve što je gospodin Escobar naveo kao instrumente za rješavanje krize u BiH u saslušanju pred senatskim odborom za vanjsku politiku – kaže nam Ahatović.

Poručuje Escobaru da bi, umjesto prijetnji bonskim ovlastima, sankcijama i jačanjem EUFOR-a, bolje bilo jačati institucije Bosne i Hercegovine, posebno Oružane snage BiH i policijske agencije koje moraju preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje.

– U tu aktivnost bi se trebali uključiti svi politički akteri u BiH koji je doživljavaju svojom državom i smatraju da je demokratija način vladanja i donošenja odluka. Dodika i njegove secesionističke nakane treba riješiti država Bosna i Hercegovina, prvo dijalogom i pozivom na odgovornost pred bh. pravosuđem, a ako to ne uspije, onda pristupiti primjeni represivnog aparata u svrhu poštivanja ustava i zakona.

BiH mora biti jača od svih prijetnji

I SAD i EU su, ako žele asistirati u tom procesu, svakako dobrodošli. Država se mora braniti od svih vrsta ugrožavanja, svih scenarija narušavanja sigurnosti pa i jednostranog napuštanja institucija. Država Bosna i Hercegovina mora biti jača od svih prijetnji po njenu opstojnost i to moraju shvatiti svi politički subjekti koji obnašaju vlast – potcrtava Ahatović.

Napominje da od međunarodne zajednice, pa i SAD-a ima jako mala očekivanja. Volio bi, kaže, da ga demantuju i pokažu zube Rusima u regionu.

– Pridobijanje Srbije na stranu Zapada pod svaku cijenu, pa i cijenu gubitka povjerenja u SAD od onih naroda i država koje su pretrpile agresiju i genocid od Srbije ne ide u prilog političkom kredibilitetu Bidenove administracije.

Dok se iz Washingtona zagovara jedinstvo NATO saveznika i daje puna podrška Ukrajini, dotle se na Balkanu ruskom i kineskom osvjedočenom savezniku i ekonomskom partneru Srbiji daje dominacija nad regionom, upravo ono što ona nije mogla oružjem i genocidom da sprovede.

Pozdravljam odlučnost međunarodne zajednice u borbi protiv korupcje i kriminala koja opterećava svaku državu na Balkanu, ali selektivan pristup toj aktivnosti ponovo ruši kredibilitet međunarodne zajednice i SAD-a, jer dok se – s pravom ili ne – optužuju bošnjački političari, predsjednik Vučić u Srbiji i Dodik i Čović u BiH u mirnoj su kohabitaciji s organizovanim kriminalom.

Ta politika dvostrukih kriterijuma nije ono na čemu počivaju SAD. Deklaracija o nezavisnosti SAD-a temelj je savremene demokratije i ona jasno kaže: “Mi smatramo ove istine očiglednim – da su svi ljudi stvoreni jednaki, da su obdareni od strane njihovog Tvorca određenim neotuđivim pravima, među kojima su život, sloboda i težnja za srećom”.

Svi mi u regionu i dalje vjerujemo u ove davno napisane redove i nadamo se da će se i američka administracija nekad sjetiti svojih korijena i ponašati se makar u osnovi u skladu s tim davno utvrđenim principima.

Ponavljam po ko zna koji put, bez obzira na sve greške i naše obostrane mane, SAD ostaju najvažniji strateški partner Bosni i Hercegovini, jer alternativa je Putinova političko-kriminogena oligarhija koju mi u lošoj kopiji gledamo svaki dan u nekažnjenom ponašanju političara na Balkanu – zaključuje Ahatović u razgovoru za Patriju.

(D.Kovač/Patria)

Na vrh