Tuzla

Agić: Izdvojiti više sredstava kako bi se riješio problem zagađenja zraka u Tuzli

Direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla Džemila Agić kazala je da veoma važno izdvojiti više sredstava kako bi se konačno riješio problem zagađenja zraka u tom gradu, koji je drugi najzagađeniji grad u Evropi.

– Zrak u Tuzli je zagađen, a ovaj problem je posebno evidentan u zimskom periodu, kada pored industrije i saobraćaja, imamo i individualna ložišta. Zagađenje se pogoršava u zimskom periodu i zbog temperaturne inverzije. Koncentracije SO2 i PM2,5 u Tuzli već duži niz godina prelaze granične vrijednosti – pojasnila je Agić za Fenu.

Ističe da je potrebno izdvojiti novac za sufinasiranje utopljavanja svih stambenih objekata te za ona domaćinstva koja imaju tehničke uslove za priključenje na sistem daljinskog grijanja.

– Treba izdvojiti novac i za prelazak na druge energente, na primjer nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, kao i za ugradnju solarnih sistema za proizvodnju električne energije – kazala je.

Dodatno, tvrdi Agić, treba raditi na poboljšanju i popularizaciji javnog prijevoza i edukaciji stanovništva, kako bi mogli pratiti sve te procese.

– Također treba raditi kontinuirani nadzor zagađivača i Termoelektranu natjerati da pod hitno realizira projekat odsumporavanja – podvukla je.

Vlada TK je, naglasila je, radila na mjerama energijske efikasnosti na javnim objektima te je imala javne pozive za građane za sufinasiranje prelaska na druge energente. Ističe i da Grad Tuzla ima program kroz koji sufinansira utopljavanje individualnih stambenih objekata, nabavku peći na pelet i ugradnju toplotnih pumpi.

– Sve ovo doprinosi smanjenju zagađenja zraka, ali da bi došlo do značajnijeg smanjenja zagađenja, neophodno je ove procese ubrzati – zaključila je Agić.

Na vrh