Business

Aerodrom Tuzla ima tri nove linije: Sletio prvi avion Ryanaira, najveće evropske aviokompanije

Na Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) danas je sletio prvi avion kompanije Ryanair, s kojim su stigli putnici iz Beča. Na ovaj način MAT je konačno prestao biti aerodrom sa samo jednim avioprijevoznikom, jer je Wizz Air dobio konkurenciju.

– Ovo je samo početak širenja mreže letova iz Tuzle. Ryanair će tri puta sedmično letjeti za Beč, a po dva puta za Memmingen i Stockholm. Riječ je o aviokompaniji koja je po svim statističkim pokazateljima najveća u Evropi i njihov dolazak vidimo kao priliku za zračni saobraćaj, ali i svaki drugi vid razvoja Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine – rekao Dževad Halilčević, v. d. direktora MAT-a.

Osim početka poslovanja nove aviokompanije, na MAT-u su u toku i radovi na infastrukturi.

– Pri kraju je izgradnja Atrija, koji će služiti putnicima i poboljšati izgled samog aerodroma. Također, radimo na izgradnji trećeg gatea i parkinga – istakao je Halilčević.

Dolazak Ryanaira u Tuzlu rezultat je saradnje MAT-a i USAID-a kroz projekat Razvoja održivog turizma u BiH.

– Tamo gdje dođe Ryanair dešava se procvat. To je posebno važno za industriju turizma, jer na globalnom nivou 50 posto dolazaka putnika čine letovi. Sigurno je da će svi akteri koji se bave turizmom imati koristi – rekao je Erol Mujanović, zamjenik direktora Ureda za ekonomski razvoj USAID-a u BiH.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić, istakao je da je Vlada TK odmah prepoznala značaj MAT-a.

– Na prvom radnom sastanku smo razgovarali o dovođenju novog avioprijevoznika. Naš budući cilj je širenje aviolinija na Istok – rekao je Šakić, posebno podvukavši Istanbul kao atraktivnu destinaciju.

Inače, kroz MAT je u prvih 10 mjeseci ove godine prošlo 370 hiljada putnika, a planom poslovanja predviđeno je 400 hiljada na nivou godine, što će gotovo sigurno biti ispunjeno.

 

 

Komentari
Na vrh