Tuzla

Advokat Mirnes Ajanović – Saopštenje za javnost u povodu kršenja pravnog načela nevinosti zloupotrebom policijskog nasilnog privođenja lica koja ne pružaju otpor

U prilogu dostavljamo saopštenje advokata Mirnesa Ajanovića.
Saopštenje za javnost u povodu kršenja pravnog načela nevinosti zloupotrebom policijskog nasilnog privođenja lica koja ne pružaju otpor
 
Zloupotreba policijskog neosnovanog nasilnog privođenja lica koja ne pružaju otpor mora prestati, jer se time pored pravnog načelo nevinosti da niko nije kriv bez pravosnažne presude krši i član 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, koja ima prioritet nad svim zakonima u državi shodno članu II Ustava BiH, gdje je propisano da niko ne smije biti podvrgnut ponižavajućem postupanju.
Stvaranje iluzije da policijsko-pravosudni organi obavljaju svoj posao spektakularnim medijskim privođenjima prilikom kojih se već vezana lica ponižavajuće prisilno saginju u anatomski neprirodni položaj u kojem se teško kretati a koja ne pružaju opor – brutalno je kršenje prava lica za koja se tek u sudskom postupku treba utvrditi da li su krivi. Propisi koji definišu lišenje slobode zbog presumpcije nevinosti obavezuju da se dignitet lica mora poštovati i prilikom privođenja ili provođenja nadležnim policijskim i pravosudnim organima i to je određeno strogim formalnim procesnim normama koje se moraju poštovati. 
Nadležni ministri ministarstava unutrašnjih poslova i policijski rukovodioci na svim nivoima mogu krivično odgovarati zbog saučešća u zloupotrebi službenog položaja ili ovlasti ukoliko u policijskim instrukcijama ne definišu obavezu poštivanja načela nevinosti prilikom privođenja lica koja su lišena slobode, a policijski službenici su podložni i disciplinskom procesuiranju zbog prekoračenja neophodne sile prilikom upotrebe policijskih ovlaštenja u okolnostima kada privedeno lice ne pruža otpor.
Pravilnicima o upotrebi sile propisano je da policijski službenik može koristiti silu samo kada je to neophodno i u srazmjeri pruženom otporu da bi se ostvarili ciljevi provođenja zakona. Dakle, ukoliko lice ne pruža otpor prilikom lišenja slobode ili privođenja i poštuje naredbe policije jasno je da ni policijskom službeniku nije dozvoljeno djelovati primjenom sile pa ni prisilnim stavljanjem već vezanog lica u ponižavajući pognuti položaj.
 
21. 7. 2023.                                                    
Mirnes Ajanović, advokat                                                   
Na vrh