Lični stav

Advokat Mirnes Ajanović planira tužbu protiv Švedske kraljevske akademije zbog ovogodišnje dodjele Nobelove nagrade

Advokat Mirnes Ajanović i Narodni krizni štab BiH zaprijetili su tužbom Švedskoj kraljevskoj akademiji nauka zbog dodjele Nobelove nagrade za razvoj mRNA vakcine protiv kovida, navodeći da se radi o degradaciji te institucije zbog činjenice da se te vakcine nalaze na listi medicinskih sredstava čija klinička ispitivanja još uvijek traju (EUL).

Upozoravaju na nedostatak informacija i transparentnosti oko sastava, nuspojava, kontraindikacija i eksperimentalnog statusa vakcina, te obzirom na proteklu prisilu primjene vakcine i uz poziv na Nürnberški kodeks koji propisuje dobrovoljni pristanak za medicinska ispitivanja – zahtijevaju odgovore i naučne studije koje bi dokazale sigurnost i „efikasnost” mRNA vakcina, kako se to tvrdi u obrazloženju nagrade, a posebno iz razloga što je i Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da vakcine protiv kovida ne sprječavaju obolijevanje ni prenošenje virusa.

Advokat Mirnes Ajanović i Narodni krizni štab BiH zahtijevaju reviziju dodjele Nobelove nagrade radi zaštite digniteta institucije Nobelove nagrade uključujući i odgovornosti za moguće negativne posljedice vakcinacije, a posebno zbog brojnih nuspojava uključujući miokarditis, karcinome i povećani mortalitet, obzirom da zvanične institucije ne odgovaraju na zahtjeve za dostavljanje informacija.

Još od 2021. godine, advokat Mirnes Ajanović i Narodni krizni štab BiH gotovo svakodnevno provodili su istragu o vakcinama protiv kovida, ističući nedostatak transparentnosti i poštovanja osnovnih demokratskih principa u vezi s primjenom tih vakcina. Odluka Ustavnog suda BiH AP 3932/21, po apelacijama advokata Mirnesa Ajanovića, potvrdila je sva upozorenja i ukazala na ozbiljna kršenja ljudskih prava, a nastavljeno je sa istragom i u postpandemijskom periodu u cilju zaštite zdravlja i života ljudi u cijelom svijetu, a i kako bi se spriječile buduće eventualne slične namjere ugrožavanja ljudskih prava.

Više o razlozima upozorenja i zahtjevu za reviziju nagrade Švedskoj kraljevskoj akademiji nauka u dokumentu u prilogu (i na engleskom jeziku), kao i u video prezentaciji advokata Mirnesa Ajanovića https://youtu.be/oC-7Mc16M_I

                        

 20. 3. 2024.                                                                                            Advokat, Mirnes Ajanović

Na vrh