Komentari

A SVE JE POČELO OD SCHMIDTA Apsolutna disfunkcionalnost Federacije posljedica nesposobnosti Nikšića i poniznosti Trojke prema Čoviću i HDZ-u!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Otkako je u 17 sati i 27 minuta 31. januara ove godine zaključena 9. redovna sjednica redstavničkog doma Parlamenta Federacije zastupnici koji svakih izbora prodaju obećanja građanima o borbi za njihova prava, nisu uradili ništa što bi popravilo stanje u entitetu Federacije BiH.

Potpuna atrofija parlamentarnog života Federacije, u prijevodu opšte rasulo zakonodavne i izvršne vlasti, nije viđena ni u vremenu kada je HDZ BiH otvoreno blokirao ovaj entitet. Istina, i danas ga blokira ali uz veliku pomoć partnera iz projekta Trojke.

Pokušaj sjednice vidjeli smo 4. marta, ali se na toj sjednici vrlo brzo shvatilo da je zastupnicima i previše antiposlovničkih manevara u režiji predsjedavajuće Doma Mirjane Marinković Lepić i predsjedavajućeg u pokušaju inače dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića. Lakrdija koju su izvodili s ovlaštenjima Boškoviću kojima se poništava Poslovnik, nije prošla tog 4. marta.

To je uslovilo činjenicu da dva i pol mjeseca zakonodavni organ entiteta Federacija prespava postzimski san. Davno smo shvatilo da je umjesto svanuća pao mrak na veći entitet FBiH koji trpi nesposobnost Trojke i antidržavnu politiku Dragana Čovića.

Barem tri su razloga zašto su zakoni koji se tiču svakodnevnog života i funkcionisanja građana, privrede i Federacije u cjelini na čekanju.

Prvi je imenovanje sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Nakon ataka na Poslovnik, o čemu će odluku donijeti Ustavni sud FBiH, iz vladajuće većine najavljivali su zamah, pod opaskom da ih je opozicija blokirala. Ponovo je na sceni HDZ-ov Bošković koji je poziv za sjednicu Komisije za izbor i imenovanje dva puta prolongirao, a posljednju je zakazao za sutra. Paralelno s izborom sudije Ustavnog suda BiH ta komisija treba da riješi situaciju s Mirjanom Marinković Lepić, odnosno da imenuje predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Doma (umjesto Edine Gabele).

Ranije smo pisali da Čović preko Boškovića blokira izbor novih članova rukovodstva Predstavničkog doma prije nego se riješi izbor Marina Vukoje. Stoga je očekivati da ćemo na sutrašnjoj sjednici vidjeti pripremu a na narednoj pokušaj imenovanja Vukoje, jer Čoviću se sigurno žuri.

Drugi razlog zašto parlamentarni život Federacije trpi blokade HDZ-a, Trojke i partnera je Južna plinska interkonekcija. Čović, uz punu podršku premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, nema namjeru odustati od pretvaranja projekta plinske interkonekcije u etničku korporaciju za vlastite interese. Čović je davno nacrtao da bez HDZ-ovog plinskog operatera nema ni Južne interkonekcije. Plenković ga je uprkos ozbiljnom upozorenju Washingtona, potpuno podržao i to ponovio prije sedmicu, dvije.

HDZ je u parlamentarnu proceduru uputio Nacrt zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji, a ključan je član 5:

“Za nositelja investicije projekta gasovoda “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” određuje se Gospodarsko društvo za proizvodnju i transport plina “Južna plinska interkonekcija” d.o.o. Mostar (u daljnjem tekstu: investitor)”.

Po hitnom postupku Prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji uputio je i Klub SDA, koji se nakon prekida prvog pokušaja 10. redovne sjednice oglasio porukom da je sjednica prekinuta kako taj prijedlog ne bi bio razmatran.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović zatražio je u petak od Nermina Nikšića, premijera FBiH da Vlada FBiH uputi svoj prijedlog, s obzirom da je to najavljivano a da je raniji prijedlog povučen. No, jasno je da se to do sada nijedesilo, jer očito se Nikšić ne sme suprotstaviti Čoviću.

Treći razlog opće blokade je vrlo moguće rok koji je Christian Schmidt ostavio za stupanje na snagu amandmana na Ustav FBiH koji se tiče izbora Vlade FBiH.

Predsjedništvo SDA je zbog toga od OHR-a zatražilo da za tri mjeseca produži rok u kojem bi na snagu trebalo da stupi amandman

“Nakon što vladajuća struktura nije poduzela ništa, SDA je predložila izmjenu ovog amandmana kojim bi se iz procedure isključio Dom naroda, kao što je to slučaj i na nivou države i u entitetu Rs. S obzirom na kratak rok, do 1. maja, u kojem vladajuća koalicija nečinjenjem zaustavlja promjenu amandmana, neophodno bi bilo produžiti rok za njegovo usvajanje”, naveli su iz Predsjedništva SDA.

Enormna zaduživanja, problemi u energetskom sektoru, politička i parlamentarna blokada jasno dokazuju da je Christian Schmidt svojim odlukama u 2022. i 2023. godini napravio teško popravljivu štetu za do tada mnogo napredniji i funkcionalniji entitet u BiH.

Nesposobnost i poniznost Trojke spram Čovića i Plenkovića jasno je u kombinaciji faktora dovela do apsolutne disfunkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine. A nesumnjivo je i karma uradila svoje, jer oni koji pristanu apsolutno pogaziti političku volju većine svjesni vlastite potkapacitiranosti ne mogu ni proizvesti bolje rezultate.

 

Patria

Na vrh