BiH

A, SAD SPEKTAKL Danas sjednica Parlamenta FBiH, više prijedloga na stolu, kako do nove Vlade FBiH?

U Sarajevu će se danas održati vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, a nakon što je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara uputila Informaciju o imenovanju Vlade FBiH Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Odluku o sazivanju sjednice donijela je predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Mirjana Marinković-Lepić.

 

Sjednica će biti održana u amfiteatru Parlamenta FBiH i ima samo jednu tačku dnevnog reda.

Podsjetimo, danas ističe krajnji rok za formiranje Vlade Federacije BiH, iako se fromalno ništa neće desiti i ako Vlada ne bude formirana. Bradara je u informaciji između ostalog navela kako je tražila saglasnost oba potpredsjednika.

“Na navedenu Odluku sam zatražila saglasnost oba dopredsjednika Federacije BiH, te Vam dostavljam Saglasnost dopredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića od 4. aprila 2023. godine, i akt dopredsjednika Federacije BiH Refika Lende od 3. aprila 2023. godine, kojim odbija dati saglasnost na imenovanje Vlade Federacije BiH”, navodi se u dopisu koji je Bradara uputila predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjani Marinković Lepić.

Od ranije je poznat stav Refika Lende (SDA) da neće dati saglasnost te da nije podržao predloženi saziv Vlade FBiH.

Također, na konferenciji za medije Admir Čavalić kazao je kako će ovaj Dom u četvrtak zasjedati kako bi se ispoštovao ustavom zagarantovani rok, koji ističe 6. aprila, ali i da se neće glasati o novoj Vladi FBiH.

Saznajemo da će se na sjednici naći niz zaključaka i prijedloga u kojima će se tražiti i izmjene Ustava FBiH, kao i rezolucije u kojima će se, pak, tražiti da reagira Christian Schmidt.

Na vrh