BiH

I ove godine Bosanci okreću janjad u dijaspori a za to je zaslužan ugostitelj Belmin Čostović

Bosanci teško mogu zamisliti prvomajske praznike bez janjetine. I pored vala poskupljenja mnogi stanovnici naše zemlje Praznik rada slave uz janjetinu i roštilj na poznatim izletištima ili u avlijama svojih bašta i imanja.

 

Da naši ljudi koji žive u dijaspori teško mogu bez janjetine za praznike potvrđuje primjer od prije četiri godine kada je grupa naših ljudi okrenula čak 12 janjadi u parku Friedrichshain u Berlinu. Grupu od 150 ljudi činili su uglavnom ljudi iz BiH nakon čega je intervenisala policija i prekinula veselo druženja, a vatrogasci su ugasili vatru na kojoj su se pekli janjci.

I ove godine Bosanci okreću janjad, ali na dozvoljen način i bez intervencije policije. U našim restoranima okreću se desetine janjadi, a uz specijalitete gastronoma Belmina Čostovića janjetinu su zavolili i Nijemci.

 

U restoranu “Traditionelle Balkankuche by Belmin” u Ehingenu kod Ulma od jutarnjih sati okreću se janjad.

 

Vlasnik Belmin Čostović je prije ovog restorana u Njemačkoj deset godina imao svoje restorane u talijanskom Trevisu.

– Mi za Praznik rada nemamo vremena za odmor. Imamo pune ruke posla i danas će uz janjetinu i ostale naše specijalitete uživati stotine gostiju. Ne bi imali praznog mjesta da imamo duplo veći kapacitet. Ražnjevi se uveliko okreću i svi žele našu janjetinu. Da uživaju u našem specijalitetu sa ražnja poranili su Nijemci koji su rezervisali skoro cijeli restoran za sebe u jutarnjim satima – kaže Belmin Čostović.

 

Uspješni 40- godišnji ugostitelj i gastronom iz Tešnja govori da ovo nije lagan posao i da je potrebno da se svako jelo priprema sa dosta ljubavi.

 

-Mi Balkanci, posebno Bosanci poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe osim vegetarijanaca. Na jelovniku se nalaze begova čorba, sarma, punjene paprike, tarhana, piletina sa ražnja, teletina ispod sača, janjetina, pljeskavice, ćevapi sa kajamakom, sudžukice, kobasice… Jela pripremamo i služimo u zemljanim posudama. Pravim pekarski krompir koji „priča 16 jezika“ i to svi jedu. Poznati smo i po našim hop hop platama za 10 ili 15 osoba. Kao šlag na kraju dolaze naše tufahije, baklave, tulumbe i hurmašice. Naravno, ambijent mog restorana je upotpunila tešanjska Gradina – nastavlja Čostović.

Na vrh