Tuzla

Dan planete Zemlje obilježen u Kući solidarnosti u G. Lipnici

Povodom Dana planete Zemlje u Kući solidarnosti u Gornjoj Lipnici, dana 21. aprila, 2022.godine, tradicionalno je održana prikladna manifestacija.

Uvodnu riječ, prilikom obilježavanja ovog značajnog datuma, dao je profesor dr. Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza ,,Eko zeleni” TK, koji je govorio o značaju ekologije i očuvanja prirode. Ukazano je na današnji katastrofalan odnos čovjeka prema prirodi,  a kroz diskusiju sa posjetiocima tražena su moguća rješenja za veću odgovornost pojedinca i društva u cjelini, u cilju očuvanja prirode i planete Zemlje.

 

Umjetnički dio programa pripremili su učenici JU Osnovna škola ,,Lipnica”, te su kroz recitacije, dramske priče i pjesme poslali eko-poruke. Također je izložen i promovisan rad učenika područne škole u Gornjoj Lipnici, pod nazivom ,,Eko i neko”, koji oslikava današnji odnos čovjeka prema prirodi, kao i želje djece za čistom prirodom i okolinom.

U povodu Dana planete Zemlje Kuća solidarnosti G. Lipnica raspisala je nagradni konkurs za najbolje likovne i literarne radove učenika na temu ,,Čista planeta, san svakog djeteta”, a za autore najuspješnijih radova su obezbijeđene prigodne nagrade.

 

Program je realizovan saradnjom Kuće solidarnosti i JU Osnovna škola ,,Lipnica”, a podržan od Ekološkog saveza TK i JU Centar za kulturu Tuzla.

Na vrh