BiH

Toni Bašić osuđen na dvije godine uslovno zbog govora mržnje na internetu

Optuženi Toni Bašić (2000.) sporazumno je priznao krivicu, nakon čega je u Sudu Bosne i Hercegovine osuđen uslovno na dvije godine zatvora.

Kazna neće biti izvršena ako u roku od tri godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Bašić je oglašen krivim zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti (član 145a. Krivičnog zakona BiH).

 

Na teret mu je stavljeno da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta i društvenih mreža, javno podsticao na nezakonite aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, napade na LGBT populaciju, kao i neprimjereno podržavao terorističke aktivnosti.

U skladu sa sporazumom o priznanju krivice, Bašiću će biti oduzeta sredstva korišćena za izvršenje krivičnog djela, uključujući mobilni telefon s pripadajućom SIM karticom i laptop.

Kažnjavanje ove vrste krivičnih djela važno je zbog sprečavanja eskalacije govora mržnje i neprimjerenog postupanja, koje se evidentira na društvenim mrežama i internet prostoru u Bosni i Hercegovini.

Na vrh