Tuzlanski kanton

Otvoreno pismo GSS Živinice – PONIŽENJE ZA 1. MART DAN CIVILNE ZAŠTITE OD STRANE GRADSKE UPRAVE ŽIVINICE

Poštovani građani,

 

U našem gradu Živinice danas je održana svečanost povodom 1. marta Dana civilne zaštite koju je organizovala Gradska uprava Živinice na čelu sa Gradskim štabom civilne zaštite. Želimo da čestitamo svim dobitnicima zahvalnice, a posebno volonterima koji su marljivim radom i trudom doprinijeli u sektoru zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

 

Od aktivnog rada Službe u januaru 2021. godine, volonterski i bez naknada, temeljito smo ispisali historiju u oblasti zaštite i spašavanja u gradu Živinice, imali bezbroj akcija spašavanja nestalih osoba u našem gradu, certificirali spasioce, predstavili Grad u najboljem kontekstu kroz razne akcije spašavanja koje su se dogodile na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

 

Poražavajuća činjenica je da za svečanost povodom Dana civilne zaštite nismo dobili zahvalnicu, a niti smo usmeno ili pismeno pozvani na svečanost, iako smo odlukom Gradonačelnika proglašeni Službom za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, kao i jedinica za potragu nestalih osoba. Što znači da smo zakonski sastavni dio Civilne zaštite grada Živinice.

 

Nakon našeg volonterskog i humanitarnog formiranja Intervente službe spašavanja probudili smo duboko uspavanu Civilnu zaštitu grada Živinice, koja je nakon našeg osnivanja i rada paralelno počela formirati jedinicu OPĆE NAMJENE CZ koja je po zakonu o zaštiti i spašavanju trebala davno biti formirana. Članovi koji sačinjavaju jedinicu opće namjene dobijaju naknade 30 % od prosječne neto plaće u Federaciji BIH prilikom anagažovanja.

Struktura jedinice opće namjene je pravljena po političkim aršinima i osobama bliskim Gradskoj upravi Živinice kao i pojedinim vijećnicima.

 

Očigledno je da smo mi sposobni, ali nismo podobni za razne političke malverzacije. Nažalost ovo je slikovat prikaz naše politike koja sve više i više nasilno iseljava mlade ljude iz naše države Bosne i Hercegovine.

Na vrh