Tuzla

Utorak – Konferencija o energetskom siromaštvu

Konferencija će se održazi u okviru projekta “Inovacije u EE i OIE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“ (EE faza II) koji realiziraju Caritas Švicarske i Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu sa gradovima/općinama Tuzla, Živinice, Gračanica, Kalesija, Lukavac i Banovići

 

Na konferenciji će se učesnici upoznati sa realiziranim aktivnostima u projektu „Inovacije u EE i OIE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva EE- FAZA II“, čiji je cilj da se poboljša pristup i primjena energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE), kao i aktivnosti na istraživanju pojave energetskog siromaštva i osnaživanju energetski siromašnih domaćinstava.

 

Mjesto održavanja: Konferencijska sala (II sprat) Dramar centar, Ulica branilaca BiH 11- Slavinovići, Tuzla

Datum održavanja: 14.12.2021. (utorak)

Vrijeme održavanja: 10.30 – 12.00

 

Prezentiraće se jedinstvena analiza koja je urađena na osnovu anketiranja 10.000 domaćinstava, gdje su uključena domaćinstva iz 6 općina/gradova (Tuzla, Živinice, Gračanica, Kalesija, Lukavac i Banovići), 6 srednjih škola i oko 130 energetskih savjetnika. Analizom se pokušalo utvrditi koliko domaćinstava u TK pripada energetski siromašnim, koje su skupine posebno pogođene ovim problemom, šta je to što ima veliki uticaj na energetsko siromaštvo i kako se ono može ublažiti.

 

Dodatno će biti predstavljeni rezultati smanjenja potrošnje električne energije kod 10.000 domaćinstava nakon energetskog savjetovanja, medijske kampanje i podjele promotivnog materijala i LED sijalica. Ovakvim jednostavnim mjerama se može uticati na potrošnju energije u domaćinstvima.

 

 

AGENDA
Vrijeme Tema
10.30 – 10.45 Uvodno obraćanje:

Predstavnici kantonalne i lokalne nadležne vlasti, organizacija i institucija

10.45 – 10.55 Aktivnosti i rezultati inovacije u EE i OIE na projektu EE faza II

Fuad Imamović, Caritas Švicarska

 

 

11.05 – 11.20

Edukacija učenika, nastavnika i savjetovanje stanovništva u TK o EE i OIE Analiza stanja o energetskom siromaštvu, na osnovu anketiranja 10.000

domaćinstava iz Tuzle, Kalesije, Lukavca, Banovića, Živinica i Gračanice, mjere i preporuke

Džemila Agić, Centar za ekologiju i energiju i Amra Gadžo, Ekonomski fakultet UNTZ

11.20 – 12.00 Panel diskusija
12.00 Ručak

 

Na vrh