Veze

Najčešće greške zbog kojih se roditelji kaju

Svi roditelji žele najbolje za svoju djecu. Kao roditelji, trudimo se da svojoj djeci obezbijedimo sve što im je potrebno, da ispunimo njihove želje i snove. Sa druge strane, trudimo se da naučimo djecu pravim vrednostima, pravilno ih vaspitavamo i uvijek pokušavamo da ne ponavljamo greške svojih roditelja koje su nam smetale dok smo odrastali. U svom tom trudu, dešavaju se greške zbog kojih se kasnije kajemo. Stručnjaci tvrde da su prve godine dječjeg života najbitnije; a roditelji se slažu da na neke stvari treba dodatno obratiti pažnju.

Nisu ozbiljno shvatili komunikaciju u ranom dobu

Dijete koje postavlja bezbroj pitanja u danu zaista traži komunikaciju sa odraslima. Ipak, zbog manjka slobodnog vremena, roditelji skraćuju vrijeme komunikacije, trudeći se da završe sve ostale obaveze. Zato sve češće viđamo djecu koja koriste tablete gledajući zabavni sadržaj. Kada se to pretvori u naviku, dijete se povlači u svoj svijet, pa dolazi u period kada jednostavno nema toliko potrebu za komunikacijom sa odraslima, što roditeljima stvara zabrinutost. Kada shvate da su pogrešili u ranom dobu, kaju se zbog toga.

Nedovoljno zagrljaja

Naučnici su dokazali da zagrljaji utiču na mentalno i fizičko zdravlje. Kako dete odrasta, sve manje želi da se mazi i grli i stvara zid oko sebe, gdje mu je teško da pokaže svoje emocije. Stručnjaci savjetuju da djetetu treba da se pokaže ljubav, bez obzira na to koliko ima godina.

Nedostatak fotografija

Roditelji se generalno kaju što nisu izradili više fotografija svoje djece. Naravno, ništa loše se neće dogoditi ako ne fotografišete dijete, niti će to njega negativno uticati u kasnijoj dobi. Ipak, stručnjaci tvrde da će djetetu biti mnogo lakše da kasnije poveže uspomene iz djetinjstva sa fotografijama ili video snimcima. Foto albumi su i dalje najbolji način da sačuvamo uspomene, jer ih se svi rado sjećamo!

Nisu se dovoljno igrali sa djecom

Kreativne igre su veoma važne za razvoj djeteta. Uz pomoć igrica, podstičemo djecu da razvijaju svoju kreativnost i da bolje shvataju umjetnost. U budućnosti će im biti mnogo lakše da nauče da sviraju neki instrument ili da se zainteresuju za slikanje. Stručnjaci savjetuju roditelje da djecu uključe u više aktivnosti, kako bi saznali šta im se dopada i u čemu se pronalaze. Osim kreativnih igara, sjajno je čitanje naglas ili pisanje, ali i uključivanje djece u svakodnevne kućne poslove koji se rade na zabavniji način. Dajete time djeci sjajan primjer i učite ih novim vještinama.

Bili su previše kritični

Kada je riječ o vaspitavanju djece, svaki roditelj ima svoje metode. U redu je dijete opomenuti kada uradi nešto loše, i razgovarati o tome kako bi se problem riješio, ali neprestano prebacivanje može da vas udalji od djece. Roditelji nekada imaju prevelika očekivanja od svoje djece, ali u stvarnosti, može se dobiti sasvim suprotan efekat. Vrlo je važno izbalansirati i uspostaviti dobar i iskren odnos sa djetetom.

Nisu cijenili mišljenje svoje djece

Nekad mislimo da su djeca previše mala, i da njihovo mišljenje nije validno za donošenje ozbiljnijih odluka. Nekad smo uvjereni da znamo najbolje, pa ni ne slušamo šta dijete govori. Kada zanemarujemo dječije mišljenje, oni postaju nesigurni, pa u im je u odraslom dobu mnogo teže da donose samostalno odluke. Nekada je sasvim u redu da pitate dijete za mišljenje i da ga usvojite.

Izbjegnite ove greške! smiley

Na vrh