Vijesti

Srijeda na Filozofskom: O temi “Politička kultura i politička komunikacija u BiH: posebnosti i izazovi” govori dr. sc. Enes Osmančević

Obavještavamo vas da će u srijedu, 20. 11. 2019. godine u 17.000 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (učionica 135) dr. sc. Enes Osmančević, vanredni profesor održati javno predavanje o temi Politička kultura i politička komunikacija u Bosni i Hercegovini: posebnosti i izazovi. Time će biti nastavljen treći ciklus predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.


Kratak izvod iz predavanja: Politička kultura i politička komunikacija u Bosni i Hercegovini na niskom su stupnju razvoja i ne potiču razvoj demokratičnosti u društvu. Vlast, mediji i javnost, kao agensi političke komunikacije, stoje u odnosu višestruko negativnih utjecaja.

Vlast je samo deklarativno demokratska, s tendencijom totalitarnog načina vladanja, ona guši slobodu medija. Mediji su, uglavnom, pristrasni, okrenuti su centrima moći, umjesto publici. Javnost je latentna, etno-teritorijalno fragmentirana i nije javnost u političkom, građanskom smislu te riječi. To su specifičnosti političke kulture i političke komunikacije, pred kojima je mnogo izazova.

 

U okviru „Srijede na Filozofskom fakultetu“ tokom akademske 2019/20. godine održava se sedam predavanja domaćih i gostujućih profesora, kojima Fakultet ima za cilj popularizirati nauku, izgraditi se kao prepoznatljiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama i potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice.

Na vrh