Vijesti

Donosimo vam plan i scenario ZDRUŽENE POKAZNE VJEŽBE „RGGF 2019“

ZDRUŽENA POKAZNA VJEŽBA „RGGF 2019“

-evakuacija i spašavanje, pružanje prve pomoći i gašenje požara-

 

Ciljevi vježbe:

  1. Postizanje višeg stepena uvježbanosti zaposlenika i studenata Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli („RGGF Tuzla“), prilikom evakuacije, te uvježbavanje zaposlenika zaduženih za evakuaciju lica iz objekta.
  2. Postizanje višeg stepena uvježbanosti subjekata sistema zaštite i spašavanja na području Grada Tuzla i poboljšanje njihove međusobne koordinacije prilikom vršenja akcija zaštite i spašavanja.
  3. Podizanje nivoa opšteg znanja studenata i zaposlenika RGGF Tuzla iz oblasti zaštite i spašavanja.
  4. Obilježavanje Mjeseca zaštite od požara.

 

Lokacija održavanja vježbe:

Objekat RGGF Tuzla u Univerzitetskoj ulici broj 2 u Tuzli.

 

Datum i vrijeme održavanja vježbe:

17.10.2019. godine od 11:00 do 12:30 sati.

 

Učesnici:

  1. Studenti i zaposlenici RGGF Tuzla,
  2. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Tuzla,
  3. Službenici MUP TK Policijska uprava Tuzla,
  4. Članovi Službe Crvenog križa/krsta – Crveni križ/krst Grada Tuzla,
  5. Zaposlenici Službe hitne medicinske pomoći JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“

 

REDOSLIJED DOLASKA UČESNIKA NA MJESTO VJEŽBE:

Vozila sa timovima, na mjesto održavanja vježbe, počinju pristizati na poziv moderatora, a nakon izvršene evakuacije lica iz objekta RGGF Tuzla. Ovakav pristup ima za cilj da vježba bude što bliže stvarnoj situaciji.

Redoslijed pozivanja/pristizanja timova sa vozilima (pogledati Skicu 1):

  1. MUP TK PU Tuzla (odrediti će svoju poziciju na licu mjesta),
  2. Služba hitne medicinske pomoći JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ (vozilo zauzima poziciju na parkingu preko puta ulaza u RGGF),
  3. Profesionalna vatrogasna jedinica:
  • Vatrogasno vozilo Tuzla 107 sa opremom (vozilo zauzima poziciju na dijelu saobraćajnice i trotoaru sa desne strane ulaza u RGGF gledano iz pravca Jale),
  • Vatrogasno vozilo Tuzla 109 sa opremom (vozilo zauzima poziciju na dijelu saobraćajnice pored Galerije „Mandžić“),
  • Vatrogasno vozilo Tuzla 115 sa opremom (vozilo zauzima poziciju ispred vozila Tuzla 109).
  1. Služba Crvenog križa/krsta – Crveni križ/krst Grada Tuzla (vozilo zauzima poziciju na zelenoj površini pored rijeke Jale).

 

 

BROJ MARKIRANATA PO SCENAMA (ukupno 6 markiranata):

  • Scena 1: jedan markirant (student RGGF-a),
  • Scena 5: dva markiranta (jedan pripadnik PVJ Tuzla, jedan student RGGF-a),
  • Scena 6: jedan markirant (jedan pripadnik PVJ Tuzla),
  • Scena 7: dva markiranta (jedan pripadnik PVJ Tuzla, jedan student RGGF-a).

 

STEPEN I OPIS POVREDA KOD MARKIRANATA PO SCENAMA (zeleni, žuti, crveni):

Scena 1:

Markirant 1: Opekotine I i II stepen po licu i rukama, krvari iz nosa (R=20/min, P/P<2 s, M=svjestan)

Scena 5:

Markirant 2 (vatrogasac): II i III stepen opekotina po licu i rukama, strana tijela (staklo) po rukama i licu  (R=20/min, P/P<2 s, M=svjestan)

Markirant 3: opekotine II i III stepen sa stranim tijelima po licu i rukama, povreda na glavi od pada – potiljak  (R=20/min, P/P<2s, M = bez svijesti)

Scena 6:

Markirant 4 (vatrogasac): trovanje CO, povreda na čelu zadobijena od pada (R =25/min, P/P<2s, M= bez svijesti)

Scena 7:

Markirant 5: u stanju šoka, paničari, osjeća bol u liejvoj strani grudnog koša koja se širi u ruku( R=18/min, P/P<2s, M=svjestan

Markirant 6 (vatrogasac):

  • Opcija 1 (skakanje na zračni jastuk za spašavanje):

Razderotina na licu, uznemiren i ima ogrebotine po rukama

(R=20/min, P7P<2s, M=svjestan)

  • Opcija 2 (spašavanje putem zglobne platforme):

Otvoren prijelom lijeve ruke, uznemiren i ima ogrebotine po rukama

(R=20/min, P7P<2s, M=svjestan)

 

 

SCENARIO

ZDRUŽENE POKAZNE VJEŽBE „RGGF 2019“

 

SCENA 1:

U jednoj od laboratorija u podrumu objekta RGGF Tuzla iz nepoznatih razloga izbija požar. U trenutku nastanka požara u laboratoriji nije bilo ljudi. Vrata prostorije bila su zatvorena, pa je usljed slabog dotoka zraka došlo do nepotpunog sagorijevanja, što je rezultiralo nagomilavanjem eksplozivnih produkata sagorijevanja (prvenstveno ugljen-monoksida) i akumuliranja velike količine toplote u prostoriji. Dva zaposlenika koji su primijetili dim na hodniku, povedeni željom da ustanove šta se dešava u prostorijama laboratorije, kreću u podrum, ali ih na stepeništu zaustavlja eksplozija. Jedno lice usljed udara biva bačeno na stepenište i gubi svijest. Drugo lice (Markirant 1) koje nije bilo na direktnoj liniji eksplozivnog talasa biva lakše opečeno, te uspijeva da se povuče na hodnik i alarmira domara (Mirsad Nuhanović) na ulazu u objekat. Markirant 1 biva izveden vani od strane drugih zaposlenika koji ga postavljaju na bezbjedno mjesto (jedan zaposlenik brine o njemu), obezbjeđuju mu vodu i obavještavaju Službu hitne medicinske pomoći o povrijeđenom licu.

 

SCENA 2:

Evakuacija zaposlenika i studenata iz objekta na mjesto evakuacije (travnjak pored korita rijeke Jale preko puta ulaza u RGGF), uz istovremeno alarmiranje službe hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije (dojavljivanje vrši zaposlenik RGGF-a Mirsad Nuhanović).

 

SCENA 3:

Na mjesto akcidenta prvi dolaze službenici MUP-a TK PU Tuzla i nakon sagledavanja stanja na terenu pokušavaju da pomognu da se evakuacija obavi na što bolji način, te vrše regulisanje saobraćaja u dijelu Univerzitetske ulice (ispred objekta RGGF-a).

Odmah nakon završene evakuacije na mjesto odvijanja vježbe stiže ekipa Službe hitne medicinske pomoći (koja nakon postavljanja vozila u poziciju za rad odmah preuzima brigu o Markirantu 1) i vatrogasci, koji nakon izvršenog izviđanja i naređenja rukovodioca akcije vozila Tuzla 109 (M1222), Tuzla 107 (tehničko vozilo) i Tuzla 115 (zglobna platforma) razmještaju na pozicije sa kojih će vršiti dalje djelovanje. Vatrogasci vrše obilježavanje prostora za izvođenje akcija spašavanja i gašenja pomoću čunjeva i traka, a pomažu im i policijski službenici (Ekipa Crvenog križa na mjesto nesreće dolazi minut nakon što vatrogasci izvrše pozicioniranje vatrogasnih vozila).

 

SCENA 4:

Rukovodilac akcije spašavanja i gašenja („Rukovodilac akcije“) je rukovodilac akcije gašenja požara posade vatrogasnog vozila Tuzla 110 (Azur Šehanović), koji po dolasku na mjesto intervencije uspostavlja kontakt sa službenicima MUP-a TK PU Tuzla, zaposlenicima RGGF-a i vođom ekipe SHMP-a. Rukovodilac akcije od strane zaposlenika RGGF-a (Mirsad Nuhanović) dobija informacije o prethodnim dešavanjima: da je u laboratoriji u podrumu došlo do eksplozije u kojoj je jedno lice ostalo na stepeništu i da je izvršena evakuacija, ali da nemaju tačne informacije o tome koliko lica je ostalo u objektu i ima li još povrijeđenih.

Rukovodilac akcije formira grupu za pretraživanje i spašavanje od članova navalne i vodne grupe posade Tuzla 110, te izdaje naredbu vatrogascima da se opreme za akciju pretraživanja i spašavanja. Takođe, izdaje naredbu posadi Tuzla 115 da vatrogascu-vozaču vozila Tuzla 109 pomognu u postavljanju tlačne „C“ pruge da bi u slučaju potrebe vatrogasci koji vrše spašavanje mogli vršiti i gašenje. Nakon opremanja potrebnom opremom (radi lakšeg nošenja povrijeđenih u opremi se nalazi i nosila) i aparatima za zaštitu organa za disanje grupa za pretraživanje i spašavanje kreće u akciju spašavanja. Vatrogasac-vozač vozila Tuzla 109 nakon postavljanja „C“ pruge pronalazi podzemni hidrant i, po potrebi, na njega priključuje vatrogasno vozilo.

 

SCENA 5:

(Kada je u Sceni 2, zaposlenik RGGF-a obavijestio vatrogasce da je došlo do eksplozije i da vjerovatno ima više povrijeđenih osoba, Starješina vatrogasne jedinice je, nakon informacije dobijene od vatrogasca-telefoniste, o požaru/nesreći obavijesti Rukovodioca Službe civilne zaštite, koji odmah angažuje Službu Crvenog križa/krsta Grada Tuzla. Po dobijanju naređenja od strane Rukovodioca Službe civilne zaštite, koji u Gradskom štabu civilne zaštite ima funkciju Načelnika štaba, Sekretar Crvenog križa Grada Tuzla aktivira tim prve pomoći, koji se nakon okupljanja upućuju na mjesto nesreće. Po dolasku, javljaju se doktoru tima SHMP i u dogovoru sa njim pripremaju opremu za pružanje medicinske pomoći.)

Gust dim ispunjava stepenište prema podrumu, pa je kretanje grupe za spašavanje otežano. Vatrogasci stepeništem silaze u podrum, kada dolazi do nove eksplozije usljed čega vođa navalne grupe N1 biva poliven nepoznatom materijom i zahvaćen plamenom. Vatrogasac koji gori (Markirant 2) istrčava van, gdje ga dočekuju članovi posada vozila Tuzla 107 i Tuzla 115 i uspješno ga gase. Povređenog vatrogasca preuzimaju članovi ekipe Službe hitne medicinske pomoći („SHMP“)  i rade sve na njegovom zbrinjavanju.

Zbog gustog dima preostali članovi grupe za pretraživanje (N2, V1 i V2), pojačani sa vatrogascem posade vozila Tuzla 115 kreću u novo pretraživanje, ali sada pomoću termalne kamere. Uskoro pronalaze povrijeđeno nepokretno lice iz Scene 1 (Markirant 3), koje pomoću nosila iznose van i predaju ekipi Službe hitne medicinske pomoći (radi lakše evakuacije i zaštite organa za disanje povrijeđene osobe vatrogasci istoj na glavu stavljaju kapuljaču sa filterom za zaštitu organa za disanje). Ekipa SHMP po preuzimanju lica radi sve na njegovom zbrinjavanju.

Članovi grupe koja je izvršila spašavanje ostaju vani i čekaju naređenje rukovodioca akcije.

 

SCENA 6:

Radi gustog dima na hodnicima objekta i smanjenje vidljivosti, a na naknadno dobijenu informaciju da je jedno lice ostalo u jednoj od prostorija na spratu, rukovodilac akcije naređuje da se pomoću drona izvrši pregled prostorija. Nakon što se utvrdi da se u jednoj od prostorija nalazi lice u besvjesnom stanju, Rukovodilac akcije odlučuje da se spašavanje lica izvrši pomoću ljestava, formira grupu za spašavanje, te članovima izdaje naređenje za spašavanje i daje upute svakom članu. Spašavanje lica (Markirant 4) vrši se pomoću ljestava prislanjača i koritastog nosila. Nakon izvršenog spašavanja vatrogasci lice predaju ekipi Službe hitne medicinske pomoći. Ekipa SHMP po preuzimanju lica radi sve na njegovom zbrinjavanju.

Vatrogasci nakon izvršenog spašavanja čekaju dalja naređenja.

 

SCENA 7:

Na prozoru jedne od prostorija na prvom spratu pojavljuju se dva lica (Markirant 5 i Markirant 6) i traže pomoć. Kako im gust dim na hodniku ne dozvoljava izlazak na hodnik, lica se, samoinicijativno, spuštaju na ravni krov ulaza zgrade. Jedno od lica je u stanju šoka i panike, želi da skoči sa ravnog krova, drugo lice ga smiruje. Rukovodilac akcije formira grupu za spašavanje i naređuje im da pomoću zračnog jastuka, koji se nalazi na vozilu Tuzla 107, izvrši spašavanje dva lica sa ravnog krova, na način da će lica skočiti na jastuk. Grupa za spašavanje izvršava naređenje rukovodioca akcije, postavlja zračni jastuk, te vrši spašavanje dva lica, koja nakon spašavanja predaju ekipi SHMP na dalju obradu.

Opcija: U slučaju loših vremenskih uslova (kiša, snijeg) spašavanje lica će se izvršiti pomoću zglobne platforme.

 

SCENA 8:

Nakon završetka svih aktivnih scena rukovodilac akcije od vođa timova dobija informacije o njihovom završetku. Rukovodilac akcije vođe timova obavještava da su akcije evakuacije, spašavanja, pružanja pomoći i gašenja požara završene i naređuje pospremu. Time je združena vježba završena.

Na vrh