Vijesti

Osobe sa invaliditetom i dalje najisključeniji i najsiromašniji građani Bosne i Hercegovine

Od 1992. godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se odlukom Ujedinjenih Nacija svake godine 03. decembra obilježava širom svijeta.

Tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom za 2018 godinu je:

“Osnaživanje osoba s invaliditetom i osiguravanje jednakosti i uključenosti”

Ova tema je usmjerena na osnaživanje osoba sa invaliditetom za inkluzivan, jednak i održiv razvoj zacrtan dokumentom održivih razvojnih ciljeva 2030.

Ova tema se odnosi na stvaranje uslova za procese transformacije iznesene u Agendi za održivi razvoj 2030. Agenda 2030 daje obećanje da „nikog neće ostaviti po strani“. Osobe sa invaliditetom, kao i korisnici i agenti promjene društva, mogu ubrzati procese prema inkluzivnom i održivom razvoju i promovisati izdržljivo društvo za sve, uključujući potpuno dokidanje siromaštva u svijetu, smanjenje rizika od nepogoda i humanitarnih aktivnosti, kao i urbanog razvoja. Vlade, osobe sa invaliditetom i organizacije koje ih predstavljaju, akademske institucije i privatni sektor trebaju zajednički raditi kako bi postigli Ciljeve održivoga razvoja.

 

U našoj zemlji više od  80% osoba sa invaliditetom živi u siromaštvu ili je veoma blizu granice siromaštva. Pristup obrazovanju, zapošljavanju, uslugama socijalne i zdravstvene zaštite je veoma, veoma otežan.

Novi reformski procesi koji se najavljuju ponovo su usmjereni na uskraćivanje i onako nedostatnih vidova podrške za osobe sa invaliditetom, a što mi predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom smatramo nedopustivim.

Ratifikacijom UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom Bosna i Hercegovina se obavezala stvarati uslove za dostojanstven život, puno poštovanje prava i osiguravanje jednakih prilika za uključenost osoba sa invaliditetom u društvo, a što se na žalost još uvijek ne događa.

 

Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla povodom 3. Decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, zajedno sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom sa područja TK, u ponedjeljak, 03. Decembra u „Kristalnoj“ Sali hotela Tuzla sa početkom u jedanaest sati  organizuje tradicionalni prijem za predstavnike institucija vlasti, medija, javnog i kulturnog života i druge građane Tuzlanskog kantona kako bi zajednički obilježili ovaj dan.

Na vrh