Vijesti

Zabranjeni protesti UG SPO 15 MAJ TUZLA koji su bili najavljeni za 04.10.2018.

PS Istok Tuzla je odbila zahtjev UK SPO 15 maj za najavu mirnih protesta na raskrsnici B. Malta u četvrtak  04.10.2018.god. u perodu 15.00-16.30h.

Razlozi za zabranu su:

  • ne blagovremeno prijavljivanje  protesta (min 7 dana  a u iznimnim situacijama 48h ranije)
  • vrijeme, broj učesnika kao i mjesto odvijanja protesta gdje se ozbiljnije može poremetiti kretanje, sigurnost , red i mir većeg broja građana.

 

Na ovo su iz udruženja uložili Žalbu te su naveli da je UK i predhodne proteste unazad godinu dana prijavljivalo  2-3 dana ranije te da nikada do sada protesti nisu odbijeni.

Oni takođe napominju i da nevide zašto je na predhodnim protestima bilo ozbiljnije poremećeno kretanje saobraćaja i javni red i mir građana kada su sa policijom iskoordinirali sve pa čak i način kretanja na raskrsnici koji su sami predložili.

Iz ovog udruženja smatraju da se ovim odbijanjem njihovig Zahtjeva narušavaju osnovna ljudska prava kao i demokratskog izražavanja mišljenja  građana.

Ukoliko se naša Žalba ne uvaži kupci sutra s punim pravom izlaze na raskrsniu B. Malta  kao oštećeni pojedinci i prelaze preko  pješačkih prelaza na zeleno svijetlo za pješake. To nam niko nemože zabraniti  niti oduzeti to pravo – zaključili su iz ovog udruženja.

Na vrh