Vijesti

Životna priča RVI Bore Petrovića – Apel za pomoć

Teško je početi priču o Bori Petroviću, ratnom vojnom invalidu sa procentom od 60%, čovjeku, borcu Armije R BiH koji evo već sedamnaestu zimu dočekuje u kontejneru.Sve ove godine mirni i tihi čovjek, Boro Petrović živio je skriven od svjetla grada, tiho, mirno, nečujno i nenametljivo. Živio je kako samo on zna i umije.

U organizaciji Ratnih vojnih invalida Tuzla kažu da ga imaju u evidenciji ali da se nikada nije obratio za bilo kakav vid pomoći.Za njega su kažu čuli od nekih njegovih saboraca i zajedno sa njima posjetili Boru Petrovića na kopu jezera Šićki Brod gdje živi i danas bez struje, vode, ogrijeva.

“Ovo je čovjek koji nam se nikada nije obratio za pomoć, za njegovo stanje smo čuli od nekih njegovih saboraca i to je bilo dovoljno da ga posjetimo. Kažu da je bio i gladan i žedan, ali ponos Bore Petrovića svih ovih godina jači i od gladi i žeđi i teških zima koje je ovdje preživljavao.Danas smo za našeg saborca obezbijedili hranu, lijekove i osnovne potrebštine, kupili smo mu i peć za grijanje koju vjerovali ili ne nije imao.Od danas, kada znamo za ovaj slučaj krećemo u akciju da se naš saborac i stambeno i socijalno riješi, onoliko koliko mi možemo kao organizacija a imamo dobru saradnju i sa gradskim i kantonalnim vlastima pa ne sumnjam da ćemo vrlo brzo riješiti Borine probleme” – rekao nam je Nihad Bukvić, predsjednik ORVI Grada Tuzla.

Javno komunalno preduzeće “Komunalac” Tuzla, je istog dana za Boru obezbijedilo ogrijev u vidu tone uglja, drva za zimu i radnika koji su to sve pospremili za tešku Borinu zimu.

Odmah je reagovao i Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević koji je poslao paket hrane. Zanimljivo je bilo kada su iz ministarstva pitali za adresu na koju će dostaviti paket a iz organizacije RVI Tuzla jednostavno rekli “Kontejner bb”.

Treba reći i to da je Boro Petrović bio jedan od komandira voda na samom početku rata i da je prema izjavama njegovih saboraca bio jedan od onih koji se prvi popeo na tunel Čaklovići sa zastavom Ljiljana i tamo na jedno zidu napisao kratko “TO A R BiH”.

Svako ko želi pomoći ovom čovjeku može to uraditi pozivom na broj 035 264 619, ured Organizacije RVI Grada Tuzla a oni će kažu pomoći da odete lično posjetiti ovog čovjeka ili vašu pomoć ako to Vi ne možete odnijeti do Bore.

Napravili smo i kratki video i evo šta kaže teško bolesni Boro Petrović – priča za svakoga.

R.T.

Na vrh