Kult(ura)

Novi koncept BKC-ovih “Dana audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti” opravdao očekivanja, 1500 učenika bilo dio razgovora o filmovima

Ovogodišnji koncept manifestacije „ 5. Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti“ u okviru koje je Bosanski kuturni centar TK sa partnerima nakon projekcija organizovao razgovore o temama koje ti filmovi aktueliziraju, opravdao je cilj i očekivanja.

Na panel dikusijama nakon filmova „Virtuelni zatvor“, „Od gnijezda do zvijezda“ i „Efendijin zavjet“, prisustvovalo je blizu 1500 učenika, od kojih su se mnogi aktivno uključili u razgovor o aktuelnim temama mladih, o kojima ovi filmovi govore.

Zanimljiv razgovor o filmu „Virtuelni zatvor“ koji nosi snažnu poruku i ima za cilj razvijanje društvene svijesti o posljedicama prekomjernog korištenja interneta i videoigara, sa učenicima u sali BKC-a odlično je moderirao Adnan Mujkić, koji je bio i jedan od aktivnih učesnika u izradi filma koji je nastao 2018. godine u produkciji Udruženja Mladi Tuzle.

Tokom diskusije prezentirani su i podaci koji su poslužili u pisanju scenarija, a rezultat su istraživanja nivoa ovisnosti mladih o internetu  u srednjim škola na području Tuzle. Mladi su hrabro iznosili svoja iskustva o ovom problemu uz zajednički zaključak da se ovoj pojavi posvećuje malo pažnje u odnosu na sve veću zastupljenost u društvu. Namjera filma i diskusije o njemu bila je razvijati kritičnu masu mladih ljudi koji će stečena znanja o problemu ovisnosti o internetu prenijeti svojim vršnjacima, te biti sposobni da pomognu osobama kod kojih primijete simptome ovisnosti.

I drugu panel diskusiju odlično je vodio Adnan Mujkić, profesor i magistar umjetnosti i pedagogije, a prethodio joj je film „Od gnijezda do zvijezda“ (produkcija Mladi Tuzle), a koji donosi potresnu i filmski odlično relizovanu priču nastalu po motivima ličnih iskustava djece i mladih u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Emotivna priča o prijateljstvu koje se svijetom mašte pokušava izboriti sa teško ili nikako rješivim situacijama u stvarnosti, po rekcijama mladih koji su film gledali, bio je još jedan podsjetnik kako prepoznati uzroke pojave vršnjačkog nasilja. Različiti oblici međuvršnjačkog nasilja, ali i nasilja u porodici, predstavljeni u filmu bili su povod da neki od učesnika diskusije priznaju da su i oni bili žrtve vršnjačkog nasilja, te da zajedno sa svojim nastavnicima daju prijedloge za moguće promjene pasivnosti društva u shvatanju težine potencijalnih posljedica ovog problema.

Kada je prije projekcije filma „Efendijin zavjet“ moderator panel diskusije Slobodan Blagovčanin upitao učenike u punoj Sali BKC-a koliko njih je čulo za muftiju Muhameda Šefketa ef. Kurta, ruke je podiglo tek njih nekoliko. To je bio najbolji odgovor zašto je ovaj film uvršen u ovogodišnji program manifestacije.

Tako je kroz film koji je 2020. godine producirao ORC Tuzla 600 učenika čulo priču o tuzlanskom muftiji, koji je nesebičnim zalaganjem u 2. svjetskom ratu spasio veliki broj svojih sugrađana Srba i Jevreja od planiranog pokolja okupacione vojske NDH. Kroz razgovor o filmu učenici su posebno istakli važnost isticanja pozitivnih priča i ličnosti iz proteklih vremena, kako bi oni, a ne neki drugi, postai uzori novim generacijama.

Kao u uvodničari u diskusiju na tri panela ove godine su bili učenici JU Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, JU Gimnazija Ismet Mujezinović Tuzla i Behram-begova medresa Tuzla, a podršku u realizaciji sva tri događaja pružili su i učenici Savremeno-umjetničke škola Tuzla.

Pored spomenuta tri filma i razgovora o filmovima koje je pogledalo oko 1500 učenika iz 12 tuzlanskih srednjih i osnovnih škola, više od 300 učenika je vidjelo filmove iz arhive Filmskog centra Sarajevo: “Magareće godine” (1994.) i dokumentarne filmove nastale na širem području sjeveroistočne Bosne u periodu 1950. – 1971. godine, te popularni film za djecu “Koko i duhovi” iz 2011. godine nastao u produkciji Kinorame i HRT-a.

Manifestacija, u ovom obliku jedinstvena u Bosni i Hercegovini koja je počela 22. oktoba bit će završena Panel diskusijom „Film i stvaralaštvo mladih – mogućnosti i perspektive“, na kojoj će se razgovarati o novom programu ove manifestacije, koji bi trebao zaživjeti već naredne godine, a koja je prolongirana za slijedeću sedmicu.

Partneri Bosanskog kulturnog centra TK u realizaciji ove manifestacije bili su Savremeno-umjetnička škola Tuzla, Udruženje mladi Tuzle, JU Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, JU Gimnazija Ismet Mujezinović Tuzla i Behram-begova medresa Tuzla. Filmove za projekcije su ustupili Filmski centar Sarajevo, Kinorama Zagreb, Udruženje mladi Tuzle i Omladinski resursni centar Tuzla, a maifestaciju je podržala i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

JU BKC TK

Na vrh