Zdravlje

Pravilna ishrana djece – Tuzla domaćin Zdravo! radionice: Škole imaju šansu osvojiti nagrade

Tuzla će 22. oktobra biti domaćin prve ovogodišnje edukativne radionice u okviru programa Zdravo!, koji je dio globalne inicijative Nestlé for Healthier Kids. Učitelji, nastavnici i roditelji imat će priliku unaprijediti svoja znanja i dodatno osnažiti djecu na putu ka usvajanju zdravih prehrambenih navika.

 

Pod sloganom „Jedi pravo, živi zdravo“, edukativne radionice će se, osim u Tuzli, održati i u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a cilj im je poticanje pravilne ishrane i zdravog načina života kod djece. Radionicu u Tuzli će voditi Alma Milak i Almira Avdić, nutricionistkinje s dugogodišnjim iskustvom iz Udruženja za primijenjeni nutricionizam u Bosni i Hercegovini.

 

Pored teorijskih objašnjenja, učesnici će dobiti konkretne i korisne savjete u vidu recepata, planera jelovnika i praktičnih trikova za pripremu balansiranih i zdravih obroka. Ovaj inovativni pristup omogućit će učesnicima da odmah primijene stečena znanja u svojim školama, čime će pozitivno uticati na prehrambene navike djece i mladih.

 

Po završetku edukacije, osnovne škole mogu nastaviti s implementacijom naučenog i učestvovati u takmičenju. Stručni žiri, sastavljen od nutricionista iz Udruženja za primijenjeni nutricionizam u Bosni i Hercegovini i kompanije Nestlé, donijet će odluku o pobjednicima. Najuspješnije škole bit će nagrađene vrijednim finansijskim vaučerima za nabavku školske opreme i potrepština, čime se dodatno podstiče razvoj obrazovnih institucija i podržava kvalitetniji proces nastave.

 

Program Zdravo! već više od 14 godina inspiriše osnovce širom Bosne i Hercegovine da usvoje zdrave prehrambene navike, a projekat je do sada obuhvatio više od 45.000 učenika i 10.000 roditelja, pružajući im podršku, edukaciju i praktične alate za izgradnju zdravijeg životnog stila.

Na vrh