Kolumne

Napisao Saudin Strašević: POEMA O TUZLANSKOM KAPETANU – PRILUČKOM VAKIFU

Iznimno značajna ličnost u našoj bogatoj historiji bio je tuzlanski kapetan Derviš hadži Hasan-beg Osmanpašić (šejh El-Hasan efendi). Tuzlanskom kapetanijom zapovijedao je u teška i dramatična vremena do kraja svog života 1766/67. godine.
Njegov otac Topal Osman-paša, bio je bosanski vezir, zatim veliki vezir Visoke Porte u vrijeme sultana Mahmuda l. Poginuo je na dužnosti vrhovnog zapovjednika osmanskih armija (serasker) 1733. godine u osmansko-perzijskom ratu. Za života je ponio časni naziv gazije.
Sve je pokrio veo zaborava. Podaci i izvori o ovom znamenitom tuzlanskom kapetanu bili su veoma oskudni; tek poneka arhivska listina sačuvala je pomen na njegovo ime. U nauci i literaturi bilo je potpuno nepoznato da je tuzlanski kapetan Derviš hadži Hasan-beg Osmanpašić sagradio Staru drvenu džamiju u Priluku; dvije godine poslije pogibije oca, odnosno 1735. godine.
Ovo važno naučno otkriće; iz dubokih naslaga historije, objelodanio je doktor nauka Saudin Strašević u svojoj knjizi “Stara džamija u Priluku” Tuzla, 2014. godine.
Stara drvena džamija u Priluku danas ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.
“Poema o tuzlanskom kapetanu – prilučkom vakifu” obavještava, dokumentuje i ukazuje na značaj našega nasljeđa; istovremeno ona je izraz najdubljeg poštovanja prema vakifu i njegovom djelu.
Autor poeme: dr. sc. Suadin Strašević
Narator i scenarista: Mirza Mujagić
Snimak zvuka: Edin Džaferović
Grad Živinice, Priluk, jesen 2024.

 

Tekst se objavljuje na zivinice.ba i FB stranici Kanal 21

Na vrh