Zdravlje

Plasiranje port katetera predstavljat će veliki benefit za onkološke pacijente

Panonika

U stručnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravio prof. dr. Ercan Kocakoc, interventni radiolog Zdravstvene grupacije Medical Park iz Istanbula.

Tokom svoje posjete prof. dr. Kocakoc izveo je pet minimalno invazivnih procedura plasiranja port katetera. Riječ je o hiruškoj intervenciji pri kojoj se u lokalnoj anesteziji port kateter postavlja u veliku venu ispod ključne kosti. Port kateter se plasira kod pacijenata koji su na dugotrajnim terapijama koje se daju intravenozno, kao što su hemoterapije.

Prof. dr. med, sci. Šekib Umihanić, direktor UKC Tuzla je istakao zahvalnost prof. dr. Ercan Kocakoc i zdravstvenoj grupaciji Medical Park iz Istanbula koji su omogućili današnju posjetu uvaženog profesora iz Istanbula i time doprinijeli stručnom usavršavanju ljekara Klinike za torakalnu hirurgiju i Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla.
Prema riječima direktora Umihanića, procedura ugradnje port katetera će predstavljati benefit za pacijente koji primaju hemoterapiju.


“Univerzitetski klinički centar Tuzla je u postupku nabavke linearnog akceleratora, instalacija je planirana u narednih 180 dana, a očekujemo da će to biti i znatno brže. Uporedo sa instalacijom opreme ići će i edukacija osoblja s obzirom da imamo u planu uvođenje tri nove tehnike radioterapije koji će se moći postići sa novom opremom. S tim u vezi odvija se i današnja edukacija kadra na Klinici za torakalnu hirurgiju gdje profesor Kocakoc iz Turske educira kolege, ljekare torakalne hirurge i radiologe za postavljanje porta u krvne sudove vrata kod onkoloških pacijenata za apliciranje hemoterapije što predstavlja veliki benefit jer će time biti pošteđeni višestrukih uboda i oštećenja perifernih vena”, istakao je ovom prilikom direktor, prof. dr. Umihanić.

Prof. dr. Ercan Kocakoc tokom svog boravka u UKC Tuzla upoznao se sa organizacijom rada ove ustanove, te je istakao da je vrlo zadovoljan opremom i stručnošći kadra sa kojim se susreo tokom posjete Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i nada se nastavku uspješne saradnje i realizacije uvođenja novih projekata na obostrano zadovoljstvo.

Na vrh