Lični stav

Novinar Fatmir Alispahić od MUP-a TK zatražio informacije o dva (samo)ubistva na Ilinčici

Panonika
Novinar Fatmir Alispahić od MUP-a TK zastražio informacije o dva (samo)ubistva na Ilinčici
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova TK

Policijska uprava Tuzla

Portparol MUP-a TK

Odjeljenje za unutarnju kontrolu

PREDMET: Pitanja za fb. stranicu i emisiju Defter hefte upućena portparolu MUP-a TK

(Dokument je dostavljen i Odjeljenju za unutarnju kontrolu MUP-a TK kao prijava mogućih nepravilnosti u proceduri  oko ovog slučaja. Dokument je dostavljen i SIPA-i i OSA-i, te FMUP-u, u svojstvu informacije.)

Poštovani,

Nakon informacije koju je dao MUP TK nepuna dva sata nakon (samo)ubistva na Ilinčici, u nedjelju, 1.9.2024. godine, kada je rečeno da se radi o samoubistvu i da je žrtva imala psihičkih problema, te informacije da je poziv / dojava o mrtvom tijelu na Ilinčici u MUP stigao u 17,10h, a ljekar konstatirao smrt u 17,35h (sve za 25 minuta) – u javnosti se nije pojavila više ni jedna jedina informacija ni iz MUP-a, ni iz Kantonalnog tužiteljstva TK. Dok je javnost čekala odgovore o jednom (samo)ubistvu na Ilinčici, dogodilo se drugo (samo)ubistvo na Ilinčici, a o čemu je javnost obaviještena popodne, u srijedu, 25.09.2024. godine.

Zbog javnosti koja je uznemirena ovim čudnim i neodgovornim ponašanjem MUP-a i KTTK, zanima nas sljedeće:

1. Na osnovu čega je MUP TK odmah znao i obavijestio javnost da se radi o samoubistvu, ako nije izvršen uviđaj?

2. Na osovu čega je MUP TK odmah znao da je žrtva “od ranije imala psihičkih problema”, ako nisu provedene istražne procedure? (Otkud pištolj, i u kojem statusu, kod osobe sa “psihičkim problemima”?)

3. Kako je moguće da niko do izletnika i rekreativaca nije čuo pucanj?

4. Da li je realno vrijeme, ali i postupak, da od momenta dojave do momenta dolaska Hitne pomoći i proglašenja smrti prođe 25 minuta, a znamo koliko je Ilinčica udaljena od Tuzle?

5. Zašto se krije identitet žrtve, da li je obavljen ukop, ili je žrtva u mrtvačnici, u kojoj fazi su istražne radnje, i na kraju, zašto  već bezmalo četiri sedmice nema nikakve informacije o ovom slučaju?

6. Da li je lokacija pronađenog drugog tijela “u fazi raspadanja” (25.9.) u blizini prvog za koje se tvrdi da je riječ o “samoubistvu”?

7. Da li su i u prvom i u drugom slučaju pronađeni neki predmeti ili dokumenta na osnovu kojih je moguće utvrditi identitet žrtava, i možemo li dobiti nešto od toga materijala za objavljivanje?

8. Da li su ova dva slučaja povezana i da li se radi o dvostrukom ubistvu ili dvostrukom samoubistvu ili kombinaciji jednog i drugog?

9. Da li postoje indicije da se radi o međuentitetskom ili regionalnom kriminalu, moguće i u vezi sa trgovinom drogom?

Tuzla, 26.09.2024.

Za tim Deftera hefte

Mr. sc. Fatmir Alispahić

Na vrh