Tuzla

MUP TK vratio oduzeti mobitel novinaru Fatmiru Alispahiću po zahtjevu advokata Mirnesa Ajanovića, bez pristupa podacima u mobitelu

MUP TK, putem Uprave policije i Sektora kriminalističke policije, vratio je advokatu Mirnesu Ajanoviću oduzeti mobitel novinaru Fatmiru Alispahiću, što potvrđuje da mobitel nije bio otvaran niti je njegov sadržaj pregledan (Potvrda broj: 08-063-5-229/24 od 20.9.2024. godine). Dokaz da mobitel nije otvaran, odnosno da nije pristupljeno podacima, je činjenica da bi, da je postojao bilo kakav pravni osnov, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, morao biti zadržan kao osnovni dokazni materijal sve do pravosnažnog okončanja sudskog postupka.

Vraćanje mobitela novinara Fatmira Alispahića dodatno potvrđuje da nije bilo elemenata za oduzimanje, niti zakonskog osnova za pokušaj prisilnog otkrivanja novinarskog izvora informacija. Ovo se odnosi na namjeru utvrđivanja da li su u podacima mobitela postojale službene informacije koje bi ukazivale na odavanje službenih podataka povezanih s vlasnikom vozila lica koja su imala namjeru napasti na kuću i porodicu Alispahića.

Vraćanje mobitela novinaru Fatmiru Alispahiću uslijedilo je nakon višestrukih pravnih intervencija advokata Mirnesa Ajanovića prema nadležnim institucijama, domaćoj i međunarodnoj javnosti. Ove pravne intervencije uključivale su i zahtjev za hitnu reakciju Federalnog tužilaštva kako bi se osigurala zaštita prava novinara na neotkrivanje izvora informacija. U zahtjevu je, između ostalog, tražena obustava svih istražnih radnji koje krše ovo pravo, u skladu s članom 9. Zakona o Federalnom tužilaštvu kojim je propisana obaveza Glavnog federalnog tužioca za nadzor nad zakonitošću rada Kantonalnog tužilaštva TK.

Ovaj slučaj oduzimanja mobitela novinaru Fatmiru Alispahiću predstavlja važno upozorenje svim nadležnim institucijama i javnost o značaju zaštite novinarskih prava, naročito prava na neotkrivanje izvora informacija. Također, ukazuje na prava novinara da ne bude saslušan kao svjedok u cilju otkrivanja izvora informacija, niti da bude lišen slobode i oduzetih sredstava rada, kako se to desilo novinaru Alispahiću.

Advokat Mirnes Ajanović  još jednom ističe da se u slučaju oduzimanja mobitela novinaru ne radi o bilo kakvoj krivičnoj odgovornosti Fatmira Alispahića, jer može odgovarati samo lice koje je dalo informaciju novinaru. Međutim, obaveza Fatmira Alispahića, kao i svih novinara, jeste zaštita izvora informacija kako bi se osiguralo da potencijalni informatori ne budu obeshrabreni u budućnosti.

 

20.9.2024.                                                             Advokatska kancelarija Mirnesa Ajanovića

Na vrh